Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La gavina roja mantén un any més la seva colònia de cria a sa Dragonera

La gavina roja mantén un any més la seva colònia de cria a sa Dragonera

(22/05/2017)

Les mesures de conservació que es duen a terme al Parc Natural han afavorit la seva consolidació

 Tècnics del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca juntament amb personal del Servei d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, han realitzat, en les darreres setmanes, el seguiment de la cria de gavina roja (Larus audouinii) al Parc Natural de sa Dragonera. D’aquesta manera, han pogut determinar, que la colònia de l’illa és estable i es troba en bon estat. Enguany a sa Dragonera hi estan criant entre 70 i 80 parelles, en un nucli dens.

 

Cal destacar que la gavina roja sol canviar la seva localització concreta dins el parc alguns centenars de metres cada temporada, i a cops es desplaça d’un a l’altre cap de l’illa. Però des de fa més de 20 anys, la colònia és fidel a l’illa.

 

La gavina roja, espècie endèmica de la Mediterrània, cria a totes les riberes d’aquest mar (des de Grècia fins al Marroc); va ser considerada durant anys la gavina més rara del món a causa de la seva reduïda població i l’any 1988 era catalogada com a espècie amenaçada.

 

Les mesures de conservació de les que ha estat objecte, ha fet que el perill crític en què es trobava hagi desaparegut i actualment sigui una espècie en una situació de preocupació menor.

 

La gavina roja nidifica en colònies a final de la primavera i els joves inicien el seu vol a principis de l’estiu, quan marxen cap a les costes del Senegal d’on no tornaran fins que tenen 4 anys que tornen a les Illes per criar.

 

La seva dieta està basada únicament en peixos i organismes marins. És  molt habitual que exemplars d’aquesta espècie es deixin veure posades a cales i platges on es poden reconèixer clarament pel seu bec vermell fosc i les cames verdes.

 

Sí que pateix, com la majoria d’espècies d’aus marines, l’impacte de la contaminació, i en especial dels plàstics i dels fils de pesca perduts.

 

A Balears, nidifica en petites colònies a diferents indrets del litoral, però té particular preferència pels illots, per la tranquil·litat que els ofereixen.