Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les denúncies interposades per l’IMAS tornen a ser claus en la lluita contra la corrupció de menors

Les denúncies interposades per l’IMAS tornen a ser claus en la lluita contra la corrupció de menors

(10/04/2022)

La institució insular va alertar al 2019 dels fets arran dels quals es va obrir la investigació policial que aquesta setmana s’ha saldat amb la detenció de tres persones.

La coordinació entre l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i les Forces i Cossos de Seguretat ha estat crucial en la detenció de tres persones en el marc de l’operació iniciada per la Policia Nacional després que la institució insular denunciàs indicis de sospita contra una adolescent que podrien derivar en comportaments delictius. 

Els fets denunciats es remunten a 2019. Moment a partir del qual s’emprenen les investigacions que s’han saldat amb els detinguts per delictes de corrupció de menors,  provocació i abús sexual. A la investigació, que encara continua oberta, tècnics de l’IMAS i del grup de la UFAM de la Policia Nacional han treballat de manera conjunta, compartint informació que permetés identificar els arrestats. 

Fruit d’aquesta col·laboració institucional des del darrer mes de setembre s’han produït ja més d’una vintena de detencions. En aquest sentit, l’IMAS referma la importància i el efectivitat dels protocols i instruccions per notificar, comunicar e intervenir que segueixen els professionals de l’àrea d’Infància i Familia de manera escrupolosa a l’hora d’informar de qualsevol indici sospitós. La institució insular agraeix la seva implicació així com la de la Policia i Guàrdia Civil en les investigacions i recorda que continuarà amb la seva predisposició a seguir treballant de manera conjunta per protegir els infants i els adolescents de Mallorca.

En aquesta línia, el gener de l’any 2020 l’IMAS va impulsar una Comissió Interinsular on, a més de la pròpia institució i de les Forces i Cossos, hi ha representades totes les administracions públiques, entitats i organismes encarregats de vetllar per la protecció i el benestar dels infants i adolescents amb l’objectiu de treballar en la millora dels mecanismes de detecció i alerta davant de qualsevol vestigi d’explotació o abús sexual o d’altra vulneració dels drets dels infants i adolescents.

Així mateix, des del desembre de 2020 tots els centres d’acolliment residencial de l’illa compten amb referents en victimització sexual, coordinats des de l’IMAS. Aquesta figura s’encarrega de prevenir i alertar de qualsevol senyal de delicte contra la integritat de les persones menors d’edat i de mantenir el centre com un entorn segur davant qualsevol pràctica que atempti contra la integritat de les persones menors d’edat amb mesura de protecció. 

Lligat a aquestes iniciatives, la Direcció Insular d’Infància i Família de l’IMAS, treballa en un projecte educatiu centrat en la figura dels mentors o referents positius. D’aquesta manera, persones que han passat per una situació d’explotació sexual o se sospita que puguin ser víctimes poden mantenir trobades amb altres joves que han viscut situacions similars i les han superat amb èxit.