Neix un nou Parenòstic que es difondrà a xarxes socials i aplicacions de missatgeria mòbil
(06/04/2020)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
És una adaptació del "Calendari folklòric" de Rafel Ginard amb il·lustracions de Melicotó
La Fundació Mallorca Literària ha començat avui la difusió del nou PARENÒSTIC, una adaptació de continguts del Calendari Folklòric de Rafel Ginard per ser divulgats dia a dia a través de la xarxa internet i les noves tecnologies de la informació (xarxes socials, whatsapp, web i entorn digital en general) a cavall entre la tradició dels Parenòstic i la modernitat actual de les TIC. El projecte és una iniciativa del Museu de la Paraula i compta amb disseny i il·lustracions de la marca mallorquina Melicotó amb el lema "Qui dia passa, any empeny!".
En el marc d'aquest projecte, es difondran cada dia diverses pàgines d'aquest peculiar calendari comunitari, incloent-hi continguts relatius a diverses tipologies d'informacions. Parenòstic s'anirà difonent durant tot un any, ininterrompudament. Alhora, tot el material generat s'anirà recollint en el web www.tradicionaridemallorca.cat, actualment en construcció, de manera que aquest calendari podrà ser consultat de manera indefinida. Els canals de difusió del Parenòstic seran els perfils de xarxes socials propis de Mallorca Literària i de Bategar. Cultura d'arrel que és el projecte divulgatiu del Museu de la Paraula.
Rafel Ginard va recopilar al llarg de la dècada dels anys 50 un valuós llegat de patrimoni etnològic immaterial, que recollia dia a dia els usos i costums, en ocasions encara vigents i en d'altres ja desapareguts, de la Mallorca que conegué en les seves eixides folklòriques. Són una sèrie de 7 plaguetes, algunes de les quals en format agenda, on anotà festes, rituals, costums, aspectes gastronòmics, coneixements d'etnobotànica, d'astronomia, coneixements populars de zoologia, toponímia, història local, creences i supersticions, etc, pàgines i pàgines de sabers populars que avui dia en la seva majoria ens són desconeguts.
El títol del projecte, Parenòstic, procura recollir i representar bé aquesta qualitat mixta de la iniciativa, a cavall entre la tradició dels Parenòstic i la modernitat actual de les Tecnologies de la informació. Així mateix, el lema del projecte, extret de la fraseologia popular, és també en el present immediat una crida a valorar la importància del dia a dia, i a tenir consciència que anar sumant jornades és un objectiu essencial, sempre -i també, de manera especial, en aquests dies de confinament i dificultats: "Qui dia passa, any empeny!".
La Fundació Mallorca Literària fa anys que treballa amb aquest material, amb vocació de donar-lo a conèixer i, sobretot, posar-lo en contacte amb la societat contemporània. De fet, els continguts d'aquestes plaguetes són el fonament del projecte Tradicionari de Mallorca, que des de 2017 ha anat generant diverses iniciatives en aquest sentit: la creació dels Dossiers del Tradicionari, butlletins mensuals temàtics; la dinamització de la Nit de les Ànimes, la secció gastronòmica de La Cuina del Tradicionari (amb aportacions de Miquel Calent i Tomeu Arbona) i, també, el projecte de publicació editorial del manuscrit de l'autor, actualment en procés.