Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Professionals dels serveis d’acolliment residencial de l’IMAS analitzen el present i el futur de la metodologia de treball dels centres de Mallorca

Professionals dels serveis d’acolliment residencial de l’IMAS analitzen el present i el futur de la metodologia de treball dels centres de Mallorca

(06/10/2022)

Les Jornades d’Acolliment Residencial 2022, organitzades per l’IMAS, reuneixen 150 especialistes, treballadors i treballadores de centres d’acolliment residencial d’infants i joves amb mesura de protecció.

Una jornada de dos dies, cinc tallers i 150 participants, amb vinculació directa amb els serveis d’acolliment residencial d'infants i joves amb mesura de protecció a Mallorca, són els ingredients principals de la fórmula aplicada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials amb l’objectiu d’analitzar, debatre, reflexionar i posar en comú el present i el futur de la metodologia de feina de tots els i les professionals que treballen en qualcun dels 32 centres especialitzats en acolliment d’arreu e l'illa, tant públics com concertats.

Les Jornades d’Acolliment Residencial 2022, organitzades per la Direcció Insular d’Infància i Família de l’IMAS i celebrades avui i demà a les instal·lacions de la Casa Weyler d’Amadip Esment, són un punt de partida en la recerca de noves vies de feina per explorar relacionades amb l’entorn segur, la preparació per a l’emancipació, la intervenció familiar des de l’acolliment residencial, el bon ús de les tecnologies o l’atenció a la salut mental. Cinc conceptes que també marquen els eixos bàsics de cada un dels tallers que s’han organitzat de forma simultània durant tot el dia d’avui.

Segons Mari Ángeles Fernández, directora insular d’Infància i Família, «són unes jornades molt col·laboratives i participatives. Cercam que tothom, tant els i les professionals com els infants i joves que formen part dels nostres programes d’acolliment residencial, aportin les seves experiències, idees, propostes de millora, dubtes o deteccions de mancances amb l’objectiu de millorar i fer més efectiu el servei, pensant, sempre, en la protecció, seguretat i benestar d’aquest sector de la població tan vulnerable».

En els tallers, tots ells amb una marcada base formativa, es plantejarà als participants, donant-los veu, què és el que creuen que s’està fent bé, què canviarien, què deixarien de fer, quins dubtes tenen o quines iniciatives pensen que podrien funcionar per optimitzar el servei i fer més efectives les polítiques socials desenvolupades en aquest sentit.  Avui és dia per al treball en equip, per al diàleg, i per escoltar iniciatives i propostes; demà la jornada estarà dedicada a analitzar i presentar les conclusions.

Tot i que la prioritat de l’IMAS és, sempre, promoure l’acolliment familiar per donar a infants i joves un entorn tan normalitzat com sigui possible, en alguns casos aquesta opció no és factible i s’ha de recórrer a l’acolliment residencial.

Avui en dia, Mallorca compta amb 32 centres d’acolliment residencial per a persones menors d’edat amb mesura de protecció, on hi conviuen un total de 346 infants i joves. Tots els centres, privats i concertats, són de dimensions reduïdes, d’una mitjana de 8 places, fet que facilita que l’atenció que es rep sigui molt personalitzada i familiar. «Unes mesures molt meditades que es prenen» segons explica Mari Ángeles Fernández «pensant en el benestar dels nins i nines amb la finalitat que se sentin com a ca seva, protegits i còmodes. De forma simultània, treballam directament amb les famílies d’origen de cara a la futura reunificació. Aquest és el nostre objectiu principal, facilitar el retorn».