Cega


   

Nom:

Scolopax rusticola
Becada, chocha perdíz, sorda / woodcock
Fam. Scolopacidae
 

Envergadura:

55 - 65 cm

Pes:

250 - 325 g

Longitud:

33 - 55 cm


  

Breu descripció:

Durant la tardor i l'hivern arriba a Balears, la cega, un aucell limícola típic de boscos humits i tancats. Els seus ulls foscos es troben situats molt a dalt permetent abastar un gran camp de visió. El que més crida l'atenció, a part del seu llarg bec que li permet atrapar cucs de terra, és el seu meravellós plomatge que presenta multitud de belles tonalitats marrons, terroses i ocres. Aconseguint un perfecte camuflatge amb la fulles seques de les parts més baixes del bosc on hi passa la majoria del temps.

  

Notes de biologia:

És un animal solitari que no cria a Balears. El plomatge críptic que utilitza aquest animal per camuflar-se i el llarg bec, fan d'aquest aucell una peça de caça inconfusible.

Altres:

El nom de cega a Balears (sorda en castellà) o també becada chocha perdíz fa referència a la seva estratègia defensiva que consisteix en passar desapercebuda sense moure's el més mínim mentre confia en el seu camuflatge. Quan la cega nota que ens hi atracam, es manté totalment immòbil arrufada en terra, camuflada entre la fullaraca, fins que quan ens observa de ben a prop desplega ràpidament les ales i de manera violenta desapareix entre les branques dels arbres.
 
No cria a Balears. De fet el refrany popular: no és nat ni naixerà qui niu de cega trobarà. És una peça molt cobdiciada pels caçadors, tan pel seu valor culinari, carn reial, li diuen com per l'interessant caça amb ca i escopeta.