Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Notícies

El Consell de Mallorca continua restaurant molins de l’illa: el molí de Can Ferrando de Montuïri serà el següent

El Consell de Mallorca continua restaurant molins de l’illa: el molí de Can Ferrando de Montuïri serà el següent

(04/07/2024)

La institució insular i el consistori montuïrer han signat, aquest dijous, un acord per restaurar i conservar el molí de vent fariner per evitar-ne la degradació i obrir-lo al públic

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Montuïri han signat, aquest dijous, un conveni de col·laboració per restaurar el molí de vent fariner de Can Ferrando. L’objectiu del projecte és dur a terme la restauració arquitectònica de la torre del molí, inclòs el cintell, i la construcció i instal·lació del capell i l’antenada, a més del condicionament de l’entorn del molí.

Es pretén recuperar l’estètica exterior del molí i conservar-ne l’interior. Per a la restauració, s’empraran els materials d’acabats i solucions constructives característiques de les tipologies tradicionals o utilitzades en el seu temps, fet que permetrà no alterar la fisonomia del molí i, d’aquesta manera, conservar la seva integració en el paisatge.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha explicat que «l’objectiu d’aquest acord és la restauració i conservació del molí propietat de l’Ajuntament de Montuïri per contribuir a la conservació, rehabilitació i reivindicar així el valor de l’immoble».

I és que, tal com ha detallat Roca, «s’ha de treballar per al foment de la conservació d’aquests elements patrimonials, part tan important de la nostra cultura». De fet, ha recordat que «una vegada acabat el projecte, el molí de Can Ferrando obrirà les portes al públic perquè es pugui visitar gratuïtament i, d’aquesta manera, donar a conèixer el patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial».

El molí de Can Ferrando

El molí de Can Ferrando està situat al carrer del Molinar i està inclòs en el catàleg del patrimoni historicoartístic de Montuïri. És un molí de vent fariner del segle XVII, que servia per moldre gra, segurament blat. Tipològicament, és un molí de torre cilíndrica ubicat damunt una petita elevació.

Aquest molí és un dels vint molins de vent fariners registrats al terme municipal de Montuïri. Forma part del conegut com a molinar de Montuïri, en el qual podem localitzar una teringa de vuit molins de vent fariners, que antigament eren deu.