Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Notícies

El Consell de Mallorca declara l'emergència cinegètica temporal per regular les poblacions de tudons i coloms davant els danys i riscos que provoquen

El Consell de Mallorca declara l'emergència cinegètica temporal per regular les poblacions de tudons i coloms davant els danys i riscos que provoquen

(22/06/2024)

Es tracta d'una mesura per reduir de forma controlada la plaga i minimitzar els perjudicis que suposen aquestes espècies

El Consell de Mallorca ha declarat una emergència cinegètica temporal que permetrà regular les poblacions de tudons i coloms davant els danys i riscos que han provocat aquestes espècies a l'illa, que causen perjudicis econòmics greus en els sectors agrícoles i ramaders i en els nuclis de poblacions.

La resolució, publicada avui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), ha estat adoptada des del Servei de Caça dependent del Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, i permetrà la caça dins de vedats durant un període extraordinari el mes d'agost.

Així, han informat que es tracta d'una mesura «prudent i proporcionada» i que té com a finalitat reduir de forma controlada la «plaga» i minimitzar, d'aquesta manera, els greus perjudicis econòmics que representa sobre el cereal i l'olivar; també cal sumar-hi l'impacte que estan tenint aquestes espècies sobre la vinya, un producte local de gran valor. Es pretén reduir els perjudicis que representa en la ramaderia, en determinats nuclis de poblacions i en el patrimoni públic i arquitectònic.

El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha explicat que «algunes espècies d’aus es veuen desfavorides per la urbanització i els canvis agrícoles, mentre que unes altres saben treure’n profit, adaptant-se a les activitats humanes fins a una proliferació perjudicial per a l'entorn. Arribat a aquest punt se sol parlar de plaga, i aquesta és la situació en la qual es troben en l'actualitat coloms i tudons».

Efectes en la ramaderia i en els nuclis de poblacions

El sector ramader també suporta problemes per acumulació de nius i d'excrements en sestadors, pel consum del menjar del bestiar i, a la vegada, això suposa un risc sanitari.

En aquest sentit, el director insular de Caça, Sebastià Perelló, ha explicat que «els coloms i tudons traslladen aquest risc sanitari a l'entorn humà» i, a tal efecte, ha afegit que la proliferació de les dues espècies té efectes negatius sobre piscines, mobiliari i sostres d'edificis públics i privats».

«Aquesta problemàtica és tan global i generalitzada que la majoria dels ajuntaments de l'illa es veuen afectats i cerquen mesures per combatre la situació», afirma Perelló.

D'altra banda, els tècnics en matèria de conservació del patrimoni públic i arquitectònic ja han fet una crida davant la degradació que estan sofrint façanes d'edificis de gran valor patrimonial per la corrosió provocada per l'acumulació d'excrements.

Així mateix, un altre escenari al qual afecta la proliferació descontrolada d'aquestes espècies és en la navegació aeroportuària, ja que posen en perill la seguretat del trànsit aeri, davant el risc que representen de col·lisió aèria.

Període temporal permès

Per totes aquestes raons, el Consell de Mallorca ha declarat una emergència cinegètica entre els dies 4 i 31 d'agost. En concret, es permetrà la caça dins de vedats, tant de coloms com de tudons, els dies 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25 i 29, enllaçant amb el període de la caça en règim general. S’ha de tenir en compte que, dins el règim general, la caça del tudó comença el 22 d’agost i la del colom l'1 de setembre.

El període temporal s'ha seleccionat combinant variables analitzades tècnicament i cercant una aproximació prudent i proporcionada, considerant les dates i els terrenys dins del qual desenvolupar el control.

L'objecte final és minvar les poblacions de tudons i coloms, sense causar un gran impacte més enllà de la caça tradicional, de manera que altres mesures de control passin a ser excepcionals.

Finalment, el Consell de Mallorca ha agraït la tasca de pagesos i caçadors, recordant que la caça en règim general i ajustant-se a la normativa vigent és «l'eina de control més conservativa que existeix, i permet reduir aquestes poblacions».

La institució insular reconeix, també, la tasca dels batles i tècnics municipals que han d'afrontar aquesta problemàtica diàriament en escenaris complicats, i vol posar en marxa una línia d'assessorament directe amb la finalitat de donar-los suport i propiciar que aquesta tasca de control de les espècies es dugui a terme de la manera més efectiva possible.