Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Notícies

Experts en l’àmbit de les persones grans reflexionen sobre les fórmules per visibilitzar, abordar i erradicar l’edatisme en una jornada organitzada per l’IMAS

Experts en l’àmbit de les persones grans reflexionen sobre les fórmules per visibilitzar, abordar i erradicar l’edatisme en una jornada organitzada per l’IMAS

(14/06/2024)

El president Llorenç Galmés ha insistit en la necessitat de posar fi a la discriminació per motius d’edat durant la XIII jornada «Una mirada a la protecció de les persones adultes majors», organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Aprofundir en l’edatisme a partir de situacions reals que viuen en el dia a dia les persones grans i ser conscients de les actituds interioritzades que poden provocar discriminació per motius d’edat. Aquest ha estat el principal objectiu de la XIII jornada «Una mirada a la protecció de les persones adultes majors» que l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha organitzat un any més coincidint amb el Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es commemora demà, 15 de juny.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha reivindicat durant la trobada que «garantir un envelliment digne i evitar qualsevol tipus d’abús, de maltractament o discriminació ha de ser una lluita comuna entre administracions i ciutadania. Des del Consell posam tots els recursos necessaris per posar fi a qualsevol situació pejorativa envers les persones grans, però per això és molt important que aprenguem a detectar aquelles actituds que les poden provocar» i ha afegit que «jornades com les d’avui ens ajuden a adonar-nos de conductes inconscients que impliquen certa discriminació per motiu d’edat. Hem de construir entorns segurs i inclusius per a tothom».

Per part seva, el conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca i president de l’IMAS, Guillermo Sánchez, ha remarcat que «hem d’entendre l’envelliment com una etapa més de la vida, contrarestar els conceptes negatius i estereotipats, promoure la participació de les persones grans en la presa de decisions, especialment en les qüestions en què elles estan implicades. Els canvis motivats per l’edat han de ser objecte de respecte» i ha conclòs que «l’administració ha de defensar el dret a fer-se grans de moltes maneres diferents, respectant sempre el projecte vital de cada persona». Precisament des de l’IMAS s’aposta per la creació d’espais i òrgans de participació per donar importància a la veu de les persones grans, com per exemple l’Observatori de Persones Grans de Mallorca o el consell de participació de la Llar d’Ancians #SomComunitat, recentment creat, en el qual també participen familiars i professionals.

Durant la XIII jornada «Una mirada a la protecció de les persones adultes majors» s’han duit a terme dos col·loquis centrats en la presència de l’edatisme en els diferents àmbits. La directora insular de l’àrea d’Atenció Sociosanitària de l’IMAS, Rosa Llobera, ha conduït la primera taula i ha remarcat que «hem de ser conscients de l’edatisme institucional i analitzar protocols i actituds que duim a terme als centres de persones grans i que poden ser discriminatoris. A vegades, un petit gest, una paraula que ens pareix insignificant, pot provocar que les persones se sentin discriminades pel fet de tenir més anys. Hem de ser conscients d’aquest fet i aprendre a evitar-ho». La defensora de la ciutadania de Palma, Anna Moilanen; la directora de serveis a les persones de Mater, Maria Antònia Fullana, i les professionals del centre de dia de Marratxí Carme Ribot i Silvia Díaz, han aprofundit en aquest fenomen i en la necessitat d’erradicar-lo per no minvar l’autoestima de la gent gran.

La directora insular de l’àrea d’Atenció Comunitària i Promoció de l’Autonomia Personal, Catalina Maria Mascaró, ha dirigit el col·loqui titulat «Problemes diaris de les persones adultes majors», durant el qual s’ha volgut incidir «en la necessitat de prendre consciència que, de vegades, sense adonar-nos, podem ferir la sensibilitat de les persones grans. Donar per fet les seves preferències, decidir nosaltres mateixos si tenen fred o calor, o, fins i tot, parlar-los com si no ens entenguessin són alguns exemples de la vida quotidiana que es repeteixen dia a dia i als quals hem de posar fi. Hem de valorar les persones grans com es mereixen i no caure en situacions pròpies de l’edatisme». En la mateixa línia, s’han expressat les professionals de l’IMAS i responsables del SAID, de l’Equip de Vellesa i Família i de la Llar de Felanitx, que han participat en aquesta xerrada, així com la responsable del programa ORG que l’IMAS ha posat en marxa per posar fi als estereotips de la sexualitat de la dona durant l’envelliment. 

La XIII jornada «Una mirada a la protecció de les persones adultes majors» s’ha celebrat a la sala d’actes de l’edifici Gaspar Melchor de Jovellanos de la Universtitat de les Illes Balears (UIB) i hi han assistit unes 150 persones relacionades amb l’àmbit de la gent gran. Cal recordar que l’IMAS té disponible el llibre Edatisme en el web www.imasmallorca.net, en el qual, a partir de vinyetes elaborades per l’il·lustrador Javi Royo, es dona visibilitat a aquest tipus de discriminació, per conscienciar la ciutadania en general de la necessitat de canviar moltes de les actituds que duim a terme de manera inconscient.