Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

‘TA-RA’, el projecte guanyador del Premi Mallorca Fotografia Contemporània 2022, s’inaugura aquest dijous amb motiu de la Nit de l’Art 

‘TA-RA’, el projecte guanyador del Premi Mallorca Fotografia Contemporània 2022, s’inaugura aquest dijous amb motiu de la Nit de l’Art 

(20/09/2023)

Sebastián Bruno exposa, fins al 30 de desembre, un total de 39 fotografies monocromàtiques de gran format i una vídeoprojecció al Centre Cultural Concepció 12

‘TA-RA Wales 2013-2022’, el projecte guanyador del Premi Mallorca Fotografia Contemporània 2022 del Consell de Mallorca, s’exposa a partir aquest dijous al Centre Cultural Concepció 12 de Palma. L’obra de Sebastián Bruno està formada per 39 fotografies monocromàtiques de gran format i una vídeoprojecció. 

L'exposició s'inaugura dia 21 de setembre a les 19 hores dins el marc de la Nit de l'Art 2023, esdeveniment del qual el Consell de Mallorca n’és col·laborador i partícip. Es podrà visitar fins al 30 de desembre de 2023 en horari de dilluns a divendres, de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores, i dissabtes de 10.30 a 13.30 hores. Els diumenges i festius estarà tancat. 

Estranyesa i familiaritat

Les fotografies de l’exposició ‘TA-RA. Wales 2013-2022’ són el relat de nou anys de vida al Regne Unit, en concret al País de Gal·les. L'experiència que descriu Sebastián Bruno en la seva obra és una barreja d'estranyesa i de familiaritat, marcada per esdeveniments sociopolítics històrics i actuals, com són dotze anys de polítiques d'austeritat, el Brexit i la crisi econòmica.

Es tracta d’un recorregut pels personatges, terrenys i textures que conformen el teixit quotidià del lloc, que revela una interpretació alternativa i oberta d'un país en procés de canvi. A més, és un projecte tant de ficció com d'evidència, que reconeix la natura complexa i fracturada de la identitat a Gal·les i al món d'avui. 

El jurat va considerar TA-RA el millor projecte per la seva inserció en el discurs de la fotografia contemporània i per l'exploració que fa d'un territori europeu amb voluntat d'expressar, a través del que l'ha cridat l'atenció com a estranger, el més íntim de les persones que l'habiten. Bruno descriu la societat actual de Gal·les a través del retrat, gènere fotogràfic per antonomàsia, per captar l'instant en què la màscara social tapa a l'individu, en un joc irònic i tendre a l'hora. 

El jurat va valorar la coherència del llenguatge en un projecte de llarg recorregut en el temps i la ferma voluntat d'expressió mitjançant el llenguatge de la fotografia, sense concessió a les modes, en la recerca d'un estil propi.

Impulsar la creació fotogràfica contemporània 

La finalitat del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània del Consell de Mallorca, a través de l'Arxiu del So i de la Imatge, és contribuir a consolidar els objectius de promoció de la fotografia, donar suport a aquesta disciplina com a creació artística i cultural, impulsar la creació fotogràfica contemporània i, alhora, reconèixer la tasca dels fotògrafs com a autors.

El jurat de l’edició de 2022 va estar format per Laura Terré, historiadora y investigadora de la fotografia, Amanda Vich, comissària i gestora cultural, Mercedes Estarellas, comissària i galerista, i Andreu Martorell, de l'Associació de Fotògrafs de les Illes Balears.

El jurat va valorar un total de noranta projectes en la passada edició, que va suposar un rècord de participants des de 2018. Els criteris principals de la seva decisió estan establerts en la convocatòria del premi i són la solidesa i el caràcter innovador: la qualitat tècnica, conceptual i estètica i la inserció i projecció dels treballs dins del panorama actual de la fotografia contemporània. També es té en compte els currículums dels fotògrafs.

Sebastián Bruno 

Sebastián Bruno (Bons Aires, Argentina, 1989) és un artista hispanoargentí, graduat en fotografia documental a la University of South Wales, Regne Unit. Actualment treballa com a fotògraf freelance i cineasta. Després de més d’una dècada residint a Gal·les, al sud-oest de la Gran Bretanya, ara s’ha traslladat a París. 

Ha exposat els seus projectes a Alemanya, l'Índia, Itàlia i al Regne Unit. També ha estat finalista d'alguns premis com el Bafta 2020 (Regne Unit), el Plat(t)form 17, del Foto Museum Winterthur (Suïssa) o el FotoPress 2015 de La Caixa. Ha publicat entre d’altres els fotollibres The DynamicDuelos y Quebrantos i Blaenau Gwent Photography Special