Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca destina 600.000 euros a l’adquisició pública d’espais arqueològics a Mallorca

El Consell de Mallorca destina 600.000 euros a l’adquisició pública d’espais arqueològics a Mallorca

(22/08/2024)

La finalitat d’aquestes ajudes és posar en valor el gran patrimoni arqueològic de Mallorca

El Consell de Mallorca destina 600.000 euros als ajuntaments de l’illa per a l’adquisició pública d’espais arqueològics amb la finalitat de posar en valor el gran patrimoni arqueològic de Mallorca. 

Així ho ha anunciat avui el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, durant una visita amb la vicepresidenta executiva i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, al jaciment arqueològic de S’illot. Llorenç Galmés ha explicat que «el patrimoni arqueològic de Mallorca és part de la nostra cultura, per tant, la seva conservació i divulgació és responsabilitat nostra». El president també ha assenyalat: «amb aquestes ajudes es pretén recuperar la nostra cultura arqueològica i posar-la a l’abast de tothom». 

La finalitat d’aquesta convocatòria d’ajudes és fer valer el patrimoni històric cultural de Mallorca i va dirigida a la conservació, restauració, investigació, difusió i accés a aquest patrimoni, mitjançant visita pública als jaciments i, al mateix temps, contribuir a incrementar l’oferta cultural dels municipis de Mallorca. Així ho ha explicat el president de la institució insular, Llorenç Galmés: «la cooperació amb els ajuntaments dels municipis que disposen d’aquests espais arqueològics és imprescindible, per tal d’assegurar-ne la preservació i la divulgació posterior, de manera que el patrimoni arqueològic de Mallorca estigui a l’abast de tothom que el vulgui conèixer». 

Ajudes a projectes de recuperació d’espais arqueològics  

Cal destacar que durant aquest 2024 el Consell de Mallorca ha continuat donant suport a projectes de recuperació d’espais arqueològics amb la convocatòria d’ajudes amb aquesta finalitat. Així, el president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha assenyalat que: «Enguany hem destinat 270.000 euros a 27 jaciments d’arreu de Mallorca per a dur a terme intervencions de millora destinades al manteniment i recuperació d’aquests espais tan importants del nostre patrimoni». 

Un dels jaciments beneficiaris d’aquesta ajuda ha estat el poblat talaiòtic de S’illot que el president Llorenç Galmés i la vicepresidenta Antònia Roca han visitat avui i han pogut conèixer de primera mà els treballs que s’estan duent a terme actualment. Roca ha explicat que «és molt important seguir fent feina en aquest sentit per a l’adequació i conservació dels jaciments, perquè puguin ser visitats sense perill i que, d’aquesta manera, aquests espais obrin les seves portes sense cap risc. Per tot això, farem feina per conservar i difondre el nostre patrimoni arqueològic perquè el major nombre de persones el pugui conèixer».  

El jaciment de s’Illot presentava problemes greus d’enderrocament de murs de les habitacions del poblat. Les tasques d’aquest projecte d’execució s’han iniciat la segona quinzena d’agost, sota la direcció de l’arqueòloga Raquel Barceló i la restauradora Magdalena Escales i tendran una durada d’un mes, amb l’objectiu de consolidar les estructures i els marges dels murs de les habitacions del poblat i reforçar-ne les crestes, per tal d’evitar perill d’esfondrament. Segons la directora d’execució del projecte, «l’estat dels diferents murs era molt deficient, per tant, la intervenció per recuperar-los era urgent i necessària, per tal d’assegurar un accés totalment segur per a tots aquells que vulguin visitar el poblat talaiòtic. D’aquesta manera, amb l’ajuda del Consell de Mallorca, es pot tornar a fer valdre el jaciment, com a part important de la cultura arqueològica de Mallorca».