Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El jurat dels nous Premis Mallorca Jove del Consell de Mallorca es reuneix per decidir els guanyadors d'aquesta primera edició

El jurat dels nous Premis Mallorca Jove del Consell de Mallorca es reuneix per decidir els guanyadors d'aquesta primera edició

(27/05/2024)

L'objectiu d'aquesta nova convocatòria és fomentar la creativitat en català i les rondalles entre els escolars de l'illa. Hi han participat més de 60 relats d'11 centres escolars diferents

El jurat dels nous Premis Mallorca Jove del Consell de Mallorca ja s'ha reunit per decidir els guanyadors d'aquesta primera edició. L'objectiu d'aquesta nova convocatòria que ha posat en marxa la institució insular és fomentar la creativitat en català i les rondalles entre els escolars de l'illa. Així ho ha explicat el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, qui també ha detallat que hi han participat més de 60 relats d'11 centres escolars diferents.

El lliurament dels guardons es durà a terme aquest dimecres, 29 de maig, a les 18 hores, a la sala de plens del Palau del Consell. Concretament, els centres participants han estat l'IES Emili Darder; l'IES Joan Alcover; l'IES Josep Maria Llompart; l'IES Son Cladera; l'IES Mossèn Alcover; l'IES Esporles; l'IES Clara Hammel; Lluís Vives; Sant Francesc; Sant Josep Obrer i l'Àgora Portals International School. Pel que fa als membres del jurat, cal destacar que ha estat format pels guanyadors dels Premis Mallorca de Creació Literària 2023: Neus Nadal Parès, Miquel Vidal Bosch, Pere Perelló Nomdedéu, Àgata Gil Capeta i Núria Figueras Adell.

Es tracta de la primera edició dels Premis Mallorca Jove que estan dotats amb 2.400 euros i van destinats als alumnes de tercer i quart d'ESO i batxillerat de qualsevol centre de Mallorca: "volem impulsar la creativitat en l'expressió escrita i reforçar les competències lingüístiques entre els alumnes d'ESO i batxillerat de qualsevol centre de l'illa", ha explicat Galmés.

A més, ha recordat que es pretén donar a conèixer les rondalles entre els escolars, per la qual cosa les obres presentades han d'incloure, obligatòriament, algunes de les següents paraules: aperduar, braverol, vinclar, brufar, tumbaga, gínjol, esclafit, regiró, esplugar, tudar, vega o jaç. En definitiva, donar a conèixer la cultura de l'illa entre els més joves ha insistit el president del Consell: "és important que els alumnes de Mallorca coneguin les nostres arrels, la llengua pròpia i el lèxic de les rondalles".

Categories

Hi ha quatre categories: dues de narrativa i dues de poesia. En narrativa hi ha dos premis: Joana E., en commemoració de la novel·la de Maria-Antònia Oliver, a qui, per cert, el Consell de Mallorca acaba de dedicar una biblioteca a Binissalem, i Bearn, en reconeixement de Llorenç Villalonga.

Pel que fa a poesia, les categories són Pi de Formentor, ja que l'any que ve fa 150 anys que es va escriure per part de Costa i Llobera, i Balanguera, per ser l'himne oficial de l'illa.

Guardons

El Consell de Mallorca reconeixerà cada una de les quatre categories amb dos guardons: els finalistes rebran 250 euros i els guanyadors, 350 euros. A més, també hi haurà premis afegits per als centres escolars que han presentat més candidatures en forma d'entrades al Teatre Principal de Palma i d'activitats del Catàleg d'Activitats Culturals del Consell de Mallorca (CACIM).

Finalment, el Consell de Mallorca també entregarà diferents premis als professors que s'han encarregat de tutoritzar les candidatures guanyadores: un lot de llibres, dues entrades per anar al teatre i un cap de setmana a un refugi.