Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El president Galmés es reuneix amb el delegat del Govern estatal per abordar temes d’interès general per Mallorca

El president Galmés es reuneix amb el delegat del Govern estatal per abordar temes d’interès general per Mallorca

(19/02/2024)

El conveni de carreteres, el carril bus-VAO, les carreres il•legals a la serra de Tramuntana i la retirada de la subvenció del Ministeri de Transició Energètica són alguns dels temes que s’han tractat a la trobada

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha estat rebut avui matí pel delegat del Govern a les Balears, Alfonso Rodríguez, per abordar temes d’interès general per Mallorca. Entre les qüestions que s’han tractat a la trobada destaca, d’una banda, la necessitat urgent de restablir el conveni de carreteres que, segons ha assegurat Galmés «ha estat fonamental per al desenvolupament i la connectivitat de l’illa. Per això, és necessari recuperar els 230 milions d’euros que pertanyen a tots els mallorquins i poder garantir la fluïdesa del trànsit, la modernització de les infraestructures i la seguretat dels usuaris». 

La petició de suprimir el carril bus-VAO a l’autopista de l’aeroport i la negativa per part de la Direcció General de Trànsit (DGT) ha estat un altre dels temes que el president del Consell de Mallorca ha traslladat al delegat del Govern. Galmés ha afirmat que «des de la institució insular hem esgotat totes les vies de diàleg per consensuar la retirada d’una infraestructura que consideram fracassada i que, a més, provoca un increment del 50 % de la sinistralitat en el sentit on hi ha el bus-VAO, segons els informes tècnics». Galmés ha afegit que, fins al moment, la resposta del Govern estatal està sent «decebedora perquè va en contra dels interessos dels mallorquins, perquè no s’escolta la voluntat de les urnes expressada el mes de maig». 

D’altra banda, el Consell de Mallorca té previst incrementar els sistemes de transport intel•ligent (ITS) que utilitza per mesurar l’ocupació de les carreteres. S’instal•laran 70 càmeres a tot Mallorca, 17 de les quals estaran ubicades a les carreteres de la serra de Tramuntana, i que incorporaran lectors de matrícules i sonòmetres. Galmés ha explicat a Rodríguez que «es necessita una acció coordinada entre les administracions, ja que el Consell de Mallorca no té competència sancionadora, la té la DGT». El president del Consell de Mallorca ha afirmat que «es continua fent feina dins el marc competencial de la institució insular per cercar solucions als comportaments incívics dels conductors, especialment a la serra de Tramuntana. Per això, una de les mesures que hem plantejat és posar a disposició de les administracions la informació que aportin els nostres sistemes i així es pugui actuar contra aquests conductors i millorar el control i la seguretat dels usuaris».

Per concloure, el decret aprovat pel Ministeri de Transició Energètica que retira les subvencions a determinades instal•lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, cogeneració i residus, i que és una de les externalitats que han fet pujar la tarifa de residus d’enguany, ha estat un altre dels temes en el qual ha incidit el president Galmés. Precisament, aquesta retirada ha suposat que Tirme, l’empresa que gestiona la planta incineradora de Mallorca, deixi d’ingressar 12 milions d’euros del Govern estatl per retorn d’inversió. Aquesta externalitat, junt a l’increment de l’IPC i la pujada vertiginosa de l’euríbor, i l’èxit del sistema (que avança en la recollida selectiva gràcies a la tasca dels ajuntaments i a la col•laboració ciutadana), ha generat una «tempesta perfecta» que ha derivat en un fort increment a l’alça de la tarifa del 2024 i ha obligat el Consell de Mallorca a subvencionar la tarifa per poder congelar-la i que «de cap manera l’hagin d’assumir els mallorquins» ha assegurat Galmés.