Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Servei d’Interpretació de Llengua Signes del Consell de Mallorca s’amplia els caps de setmana

El Servei d’Interpretació de Llengua Signes del Consell de Mallorca s’amplia els caps de setmana

(18/09/2023)

La institució insular s’ha sumat a la celebració de la Setmana Internacional de Persones Sordes que té lloc del 18 al 24 de setembre

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha penjat avui dematí a la façana del carrer de Palau Reial una bandera amb motiu de la Setmana Internacional de les Persones Sordes que comença dilluns 18 de setembre i acaba diumenge 24 d’aquest mes. Ho ha fet acompanyat dels membres de l’Associació de Persones Sordes de Mallorca, Josefina Lloret i Ramón Fuster. També ha participat a l'acte el conseller executiu de Benestar Social, Guillermo Sánchez.

D’aquesta manera, la institució insular expressa el seu suport a les persones sordes i en vol promoure la integració i l'autonomia plena. Enguany el lema és «Un món on les persones sordes puguin signar», en al·lusió als condicionants i problemes als quals s’han d’afrontar les persones usuàries d’una llengua minoritària, com la de signes, en situacions quotidianes com, per exemple, les gestions bancàries.

El Consell de Mallorca és l'única institució de les Illes Balears que disposa d'un Servei d’Intèrprets de la Llengua de Signes. Un servei, gestionat per l’IMAS i que, a més de les persones amb discapacitat auditiva, dona servei a la resta d’institucions públiques i entitats privades. Aquest recurs enguany compleix 21 anys i té 215 persones usuàries. De fet, el servei ha passat d’atendre 103 persones el 2017 a 215 el darrer any.

El Servei d’Interpretació de Llengua de Signes també els caps de setmana

Actualment, el Servei d’Interpretació de Llengua de Signes del Consell de Mallorca està integrat per un equip de quatre professionals amb disponibilitat de 12 hores consecutives, de 8 a 20 hores, de dilluns a divendres, per acompanyar les persones que ho sol·licitin en les seves gestions del dia a dia.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha anunciat que el servei s’ha ampliat els caps de setmana, complint amb una reivindicació històrica de les persones sordes. Aquesta ampliació es tracta d’un servei de prioritat urgent i s’ha posat en marxa aquest cap de setmana passat.

Els serveis d’acompanyament, que garanteixen el dret de les persones amb discapacitat auditiva a expressar-se en la seva llengua en qualsevol àmbit, han passat de 1.451 el 2017 a 2.453 el 2022. El servei més demandat és l’acompanyament mèdic. Enguany 891 dels 2.453 serveis fets varen ser per aquest motiu. Una xifra també molt superior a la registrada el 2017, quan 561 de les 1.451 gestions varen ser a hospitals o consultes per motius sanitaris.

A banda d’aquest servei de l’IMAS, des del Consell de Mallorca també es treballa per fer accessible en llengua de signes tota la informació que genera la institució i que difon a través dels seus canals corporatius, com el web o YouTube.

A més, l’IMAS té un concert amb ASPAS per al servei d’atenció integral i per a la promoció a l’autonomia per a persones amb discapacitat auditiva, que atén 210 persones.

Línia d’ajudes a persones amb discapacitat

Així mateix, el Consell de Mallorca disposa d’una línia d’ajudes a persones amb discapacitat. Està previst que el desembre surtin les ajudes corresponents als exercicis 20022-2023 de 900.000 euros. Concretament són 600.000 euros per a tractaments i 300.000 euros per a material tècnic, com ara audiòfons.

Es calcula que a Mallorca un miler de persones empren la llengua de signes com a manera de comunicar-se, entre persones amb una discapacitat auditiva, familiars i/o professionals.

En aquest sentit, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha afirmat que «dates com aquesta ens recorden que hem de donar a la llengua de signes la importància que es mereix». A més, ha destacat el paper de la institució insular per «promoure la inclusió de les persones amb problemes auditius dins la societat i rompre les barreres que han d’afrontar a diari».

Vídeos

audiencia sords