Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

L'Assemblea de Batles i Batlesses reafirma el canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre

L'Assemblea de Batles i Batlesses reafirma el canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre

(19/04/2024)

S'ha ratificat per majoria l'acord del ple del Consell de Mallorca del passat 14 de març que restableix aquesta data

El Consell de Mallorca ha celebrat aquest divendres a Lloseta l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca en la qual s’ha ratificat per majoria l’acord que restableix el dia 12 de setembre com a data oficial de la Diada de Mallorca, a causa de la votació a la proposta del municipi de Manacor que demanava tornar a declarar 31 de desembre com a data commemorativa.

L’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca ha rebutjat la petició a la proposta del municipi de Manacor que demanava tornar a declarar 31 de desembre com a data commemorativa, amb 26 vots en contra, 23 a favor i dues abstencions. Així, la majoria de batles i batlesses dels municipis de Mallorca han mostrat la seva conformitat amb l’aprovació definitiva del dia 12 de setembre que es va fer en el Ple del Consell de Mallorca, el 14 de març.

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha celebrat que «el resultat demostra la volta al consens que va existir l’any 1997 que establia la Diada de Mallorca, dia 12 de setembre». Fuster ha explicat que «és una mostra que els ajuntaments de Mallorca avalen el canvi de data» i ha recordat que «la institució insular ha dut a terme tràmits legals i participatius històrics per comptar amb el major acord possible.»

Procés participatiu
El Consell de Mallorca ha realitzat tres processos participatius, obrint la decisió a l’opinió de tots els municipis, dels historiadors i de la ciutadania.El president, Llorenç Galmés, va enviar una carta als 53 batles i va obtenir resposta de 30, dels quals 28 varen mostrar la seva conformitat amb el canvi, un en contra i un altre necessitava obtenir més informació.

També, es varen elaborar informes d’historiadors experts en la matèria i membres de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics, que varen establir que el dia més apropiat per a la celebració és el 12 de setembre.

De la mateixa manera, es va obrir un tràmit per a la participació ciutadana que permetia a qualsevol persona registrar-hi al·legacions. Es varen registrar dues al·legacions: una del PSOE i una altra de l’entitat OCB, ambdues han estat desestimades pels tècnics jurídics de la institució insular de la forma establerta.