Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

La vicepresidenta del Consell de Mallorca es reuneix amb els regidors de Cultura de l’illa per detallar els canvis en les subvencions: més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments

La vicepresidenta del Consell de Mallorca es reuneix amb els regidors de Cultura de l’illa per detallar els canvis en les subvencions: més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments

(27/02/2024)

La institució insular crea dues noves grans partides per a activitats i equipaments culturals que els municipis podran repartir en funció de les seves necessitats, ja que fins ara estaven obligats a destinar petites partides a diferents serveis

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, s’ha reunit amb els regidors de Cultura de l’illa per explicar i detallar els canvis que s’han produït, aquest 2024, en les convocatòries de subvencions: “hi ha més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments”, ha assegurat Roca. 

El Departament de Cultura i Patrimoni ha introduït modificacions en les convocatòries de les subvencions amb l’objectiu de facilitar als municipis de Mallorca que puguin invertir en cultura. Antònia Roca ha explicat als regidors dels 53 municipis de l’illa que “s’han creat dues noves grans partides per a activitats i equipaments culturals que els municipis podran repartir en funció de les seves necessitats: tendran llibertat per destinar els doblers al que trobin oportú, no com fins ara, que estaven obligats a destinar petites partides a diferents serveis, sense poder realitzar grans inversions”. 

“L’objectiu és que la cultura arribi a tothom. En les passades convocatòries hi havia grans municipis que concentraven molts doblers i petits pobles que no accedien a cap subvenció per mor de l’excessiva burocràcia i el sistema de repartiment, que era competitiu i es puntuava per projectes presentats”, ha explicat la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura i Patrimoni. D’aquesta manera, ara, “responem a una reivindicació dels municipis i es durà a terme un repartiment equitatiu, en funció del nombre d’habitants, i que no requerirà tanta burocràcia”, ha detallat Roca. El 70% de la quantia serà fixa i el 30%, variable i, en el cas que sobrin doblers, es tornaran a repartir entre els ajuntaments. 

Concretament, ha explicat la vicepresidenta als regidors de Cultura, les noves partides són d’un milió d’euros per a activitats culturals i 500.000 euros per a equipaments culturals municipals. Els assistents han manifestat, durant la reunió, la seva satisfacció, ja que se’ls dona “llibertat per elegir quins projectes volen tirar endavant, sense imposicions”. La confiança i la simplificació de tràmits ha estat molt ben rebuda. 

En les convocatòries anteriors hi havia línies que s’havien de seguir i marcaven les inversions que els municipis havien de fer. Per exemple: 600 euros en mobiliari de biblioteques. Els ajuntaments interessats havien d’elaborar un projecte per dur a terme exactament aquesta tasca. Si no els interessava, perquè no els feia falta, no podien obtenir els doblers. Ara podran repartir els doblers en el que necessitin i el Consell només comprovarà que sigui pertinent i dedicat a la cultura. 

Durant la reunió, Roca ha estat acompanyada del director insular de Cultura, Guillem Ginard, i del cap de subvencions del Departament, Carlos Rosselló, qui ha explicat la part tècnica: com per exemple com se sol·liciten i justifiquen les partides.