Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

“Felicit a l'associació per seus 75 anys de lluita pels drets de les persones sordes com a moviment associatiu”

“Felicit a l'associació per seus 75 anys de lluita pels drets de les persones sordes com a moviment associatiu”

(01/08/2017)

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat ha presentat, juntament amb el director insular de Presidència i Relacions Institucionals, Marc Herrera i la presidenta de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca (APSM), Ana Maria Ruiz, l'acte de celebració del 75 aniversari de l'associació a la finca de Raixa.

L'Associació de Persones Sordes de Mallorca (APSM) és una entitat sense ànim de lucre constituïda fa 75 anys per un grup de persones sordes que mitjançant nombroses iniciatives han millorat la vida de les persones sordes i les seves famílies. "Hem estat i continuem sent el referent per a les persones sordes de Menorca, Eivissa i Formentera, a més de formar part del moviment associatiu del país des dels seus inicis. Un camí de treball desenvolupat al llarg de dècades per generacions de persones sordes que continuen amb la labor d´aconseguir el ple exercici dels seus drets per ser membres plens de la societat." Ha exposat la presidenta de l'APSM.

El 75 aniversari de l'APSM és una oportunitat única i merescuda de retre homenatge a una trajectòria exemplar del món associatiu, així com demostra el reconeixement que recentment ens ha atorgat el Consell de Mallorca amb la Medalla d'Or i Gratitud de l'illa de Mallorca. Per aquest motiu el pròxim quatre d'agost, la finca pública de Raixa acollirà l'acte central d'aquesta commemoració amb el qual pretenem fer valdre el treball realitzat i l'agraïment a les persones i entitats que han acompanyat la història de l'Associació.

El Consell, com a institució capdavantera en la creació del servei d'interpretació de llengua de signes, així com reconeixedora dels drets de les persones sordes de Mallorca a utilitzar la seva pròpia llengua; ha volgut donar el seu suport i reconèixer la feina feta com a moviment associatiu. "L'avanç realitzat per la comunitat lingüística de persones sordes no hauria pogut arribar on està sense el moviment associatiu que compleix 75 anys d'història." Ha declarat Ensenyat.

L'acte que s'iniciarà a les vuit del vespre comptarà amb els parlaments de les següents autoritats: Concepción Díaz, presidenta de la Confederació Nacional de Sords d'Espanya; Marcos Pons, president de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears i Ana María Ruiz, presidenta de l'APSM.
Es continuarà amb la projecció del documental "Present i Passat, 75 anys construint identitat" realitzat per Toni Bonet, una exposició retrospectiva de l'APSM i petites obres escèniques de la mà d'actors i poetes sords locals, nacionals i internacionals. Concretament José Gallardo -actor i lletrista-, Miquel Ángel Sampedro –poeta- Carlos Veas, Ace Mahabaz i Brian Duffy.
L'acte finalitzarà amb la visita guiada de l'exposició de caràcter retrospectiu de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca.

Dins dels actes conjunts amb el Consell de Mallorca tindrà lloc també aquest setembre la presentació d'un còmic sobre la fundadora Margarita Jofre dins de la campanya de la direcció insular d'Igualtat, "Mallorca té nom de dona".