Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

36 municipis ja han aprovat el nou conveni de biblioteques del Consell de Mallorca

36 municipis ja han aprovat el nou conveni de biblioteques del Consell de Mallorca

(08/05/2019)

Aquest migdia, una representació d’aquests batles i batlesses han signat al Centre Cultural la Misericòrdia el conveni per al desenvolupament i ordenació dels serveis bibliotecaris públics, que impulsa el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. L’objectiu és actualitzar els serveis i dotacions d’aquestes infraestructures culturals, alhora que es posa ordre als serveis que ofereix el Consell dins la Xarxa de Biblioteques de Mallorca.

Es tracta dels ajuntaments de Banyalbufar, Binissalem, Lloret, Llubí, Mancor, Pollença, Puigpunyent, Sa Pobla, Sant Joan, Selva, Sineu, Sóller i Valldemossa. Tots formen part dels 36 municipis que a dia d’avui ja han aprovat el nou conveni de biblioteques que regula, d’una banda, els serveis que presta el Consell de Mallorca a les biblioteques municipals a través de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca: subministrament de novetats bibliogràfiques; la coordinació del préstec interbibliotecari; el manteniment del catàleg col·lectiu del sistema insular de biblioteques; formació professional per al personal de la biblioteca; així com l’oferta d’activitats de foment de lectura a les biblioteques municipals.

El conveni també inclou mesures per millorar aquestes infraestructures culturals, com és el compromís que assumeixen els ajuntaments d’elaborar un Pla director municipal del servei de biblioteca pública en el termini de dos anys. Un document que ha d’incloure tant les estratègies de millora del servei com també estratègies de gestió –tipus de serveis que s’oferiran, política de col·lecció, gestió econòmica, coordinació amb la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, etc. 

Per elaborar el Pla, els municipis disposaran de l’assessorament de tècnics del Departament de Cultura. Aquest diagnòstic és fonamental perquè el Consell de Mallorca pugui crear línies d’ajudes específiques que serviran per executar les necessitats d’inversió que detectin els plans directors municipals de biblioteques.

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca fa més de trenta anys que funciona i actualment en formen part 70 biblioteques municipals i dues de pròpies del Consell –la Biblioteca de Cultura Artesana i la Biblioteca Lluís Alemany. Entre totes donen servei a 105.000 usuaris i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis.

El juliol de 1985 se signaven els primers convenis de col·laboració entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell de Mallorca. Ara, la renovació dels convenis es du a terme arran de l’aprovació del Reglament del Sistema Insular de Biblioteques de Mallorca, aprovat el 8 de novembre de 2018 pel Ple del Consell de Mallorca, i que proveeix d’un marc legal estable de relació entre la institució i la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca.

Municipis que, a dia d’avui, han aprovat el Conveni per al desenvolupament i ordenació dels serveis bibliotecaris públics: Alaró, Algaida, Andratx, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Calvià, Campanet, Campos, Capdepera, Costitx, Esporles, Fornalutx, Inca, Lloret, Lloseta, Llubí, Mancor, Maria de la Salut, Montuïri, Muro, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sa Pobla, Sant Joan, Sant Llorenç, Santa Eugènia, Santa Margalida, Santanyí, Selva, Sencelles, Sineu, Sóller, Son Servera i Valldemossa.

¿¿¿¿¿¿¿