Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca destina més doblers que mai a les subvencions per a la promoció econòmica del teixit empresarial i productiu

El Consell de Mallorca destina més doblers que mai a les subvencions per a la promoció econòmica del teixit empresarial i productiu

(15/07/2020)

El Pla Mallorca Reacciona ha permès incrementar els ajuts per a fomentar l’economia local i el Producte de Mallorca, que estan dotats amb 1,2 milions d’euros i beneficiaran tant a iniciatives del sector públic com privat

El Consell Executiu ha aprovat avui una convocatòria de subvencions per impulsar el producte de Mallorca i l’economia local dotada amb 1.200.000 euros. El Pla de reactivació social i econòmica del Consell de Mallorca, conegut com a Mallorca Reacciona, ha permès augmentar la dotació pressupostària per aquests ajuts en 400.000 euros, ja que inicialment estaven convocats per 800.000.

La presentació de la convocatòria s’ha duit a terme al centre comercial Els Geranis de Palma, amb la presència de la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora. Els han acompanyat Joan Font, director insular de Promoció Econòmica, i Mateu Cunill, president de l’Associació de Comerciants de Els Geranis.

Amb aquest impuls econòmic, el Consell pretén dinamitzar l’economia local i el sector productiu en un moment marcat per la COVID-19 i, alhora, mostra un compromís ferm amb el Producte de Mallorca i les iniciatives empresarials, ja que es tracta de la convocatòria de subvencions de la Direcció Insular de Promoció Econòmica amb més partida pressupostària de totes les que s’han tret fins ara.

En aquest sentit ha parlat la presidenta Cladera: “promocionar el Producte de Mallorca i l’economia local i fomentar el comerç de proximitat han estat un eix important des de principi de legislatura. La situació provocada per la Covid-19 ha afectat l’economia i, per això, dins el Pla Mallorca Reacciona, amb moltes iniciatives per al comerç i el producte, hem repensat la convocatòria i la treim amb més recursos, amb més termini, amb més cabuda i amb més facilitats per ajudar a la reactivació”.

La presidenta ha explicat que les subvencions van “destinades a activar la producció local i el teixit empresarial de Mallorca i també a totes aquelles accions d’economia social i sostenible que duguin a terme els sectors productius locals”.  “Això vol dir”, ha continuat Cladera, “que les subvencions serviran per a fires, mostres comercials o activitats que promocionin de qualque manera l’economia local i el producte de Mallorca;  i també per a activitats d’emprenedoria i cooperació empresarial; projectes de dinamització i formació del petit i mitjà comerç i del producte de Mallorca; i projectes en matèria d’economia social i sostenible”. Tots aquests projectes poden ser d’iniciativa privada o pública.

Per la seva banda, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha explicat que “l’augment de la partida pressupostària ha fet que puguem incrementar els doblers que destinam a cada tipus d’iniciativa i als diferents destinataris, siguin entitats públiques o privades”. Així, els ajuntaments opten a un total de 833.000 euros, mentre que 167.000 són per a associacions i federacions empresarials i 199.000 per a entitats sense ànim de lucre, cooperatives i microempreses.

Alzamora ha explicat també que “alhora que s’ha augmentat el pressupost, també hem adaptat la convocatòria al moment actual: les novetats de la convocatòria estan destinades a facilitar la vida als nostres comerços, productors i productores”. Així, per exemple, “farem pagaments anticipats perquè es puguin dur a terme les actuacions: podrem avançar fins a un 90% de l’ajut als ajuntaments i, en el cas de la resta d’entitats, fins a un 75%”.

Els ajuts es poden destinar a elaborar material divulgatiu, informatiu o promocional; adquirir material de protecció i seguretat; fer publicitat en mitjans de comunicació escrits i audiovisuals; o pagar serveis de neteja, vigilància, transport i formació; entre d'altres.

Tant la presidenta Cladera com el conseller Alzamora han agraït la disposició de l’Associació de Comerciants de Els Geranis per acollir l’acte.

Novetats de la convocatòria

Una de les novetats és que no hi ha un límit de projectes a presentar per cada entitat, sinó que només es limita la quantia econòmica: els ajuntaments poden rebre fins a 50.000 euros i les entitats privades 40.000 (associacions empresarials i federacions) i 30.000 (entitats sense ànim de lucre, cooperatives i microempreses). Aquestes quanties màximes també s’han incrementat respecte a altres anys.

A més a més, els ajuts s’adjudicaran a mesura que s’entreguin les sol·licituds, cosa que incrementa l’agilitat de l’administració, i, per primera vegada, a més de beneficiar a actuacions fetes des del juliol de 2019, també se subvencionaran projectes que encara no s’hagin fet en el moment de sol·licitar l’ajut, sempre que es desenvolupin abans del 31 de desembre de 2020. D’aquesta manera el Consell vol impulsar projectes en el segon semestre de l’any.

En aquesta ocasió, s’ha inclòs les microempreses com a possibles beneficiàries.

Finalment, fruit de les converses amb el sector econòmic, s’inclouen com a projectes subvencionables aquelles campanyes referents al compliment de les mesures de seguretat contra la COVID-19.

 

Actuacions subvencionables

 

Actuacions subvencionables

Beneficiaris

Quantia màxima de la subvenció per entitat

Línia 1

(199.000 €)

Fires i mostres comercials o activitats culturals, gastronòmiques i artístiques que promocionin el petit i mitjà comerç i els productes de Mallorca; i projectes de promoció, formació i sensibilització en matèria d’economia social i sostenible

Associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, societats cooperatives i microempreses.

 

30.000 €

Línia 2 (771.561,83 €)

Fires i mostres comercials o activitats culturals, gastronòmiques i artístiques que promocionin el petit i mitjà comerç i els productes de Mallorca

Ajuntaments de Mallorca

50.000 €

Línia 3

(62.000 €)

Activitats dirigides al foment de l’emprenedoria empresarial i la cooperació empresarial dins l’àmbit local

Ajuntaments de Mallorca

10.000 €

Línia 4 (167.438,17 €)

Projectes de dinamització i promoció del petit i mitjà comerç local o del producte de Mallorca, i campanyes de promoció de compliment de mesures de seguretat derivades de la Covid-19.

Associacions i federacions empresarials de petit i mitjà comerç d’àmbit insular

40.000 €

 

Les sol·licituds es poden presentar una vegada la convocatòria surti al BOIB i fins al 31 d’octubre de 2020, tot i que aquest límit està condicionat a si s’exhaureix abans el crèdit.