Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Museu Marítim de Mallorca exposa des d’avui el bot descobertat U Moll a ses Voltes

El Museu Marítim de Mallorca exposa des d’avui el bot descobertat U Moll a ses Voltes

(29/10/2020)

Es tracta d’una peça única que les propietàries donen al Museu Marítim de Mallorca i que s’exposa des d’avui a la sala de les Barques, a la seu central del museu, al Centre Cultural ses Voltes de Palma.

La consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística i presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets, i el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, han rebut avui el bot descobertat U Moll, que s’incorpora al fons del museu i ja s’exposa a la sala de les Barques de la seu central del Museu Marítim de Mallorca al Centre Cultural ses Voltes.

Durant l’acte, Busquets ha agraït la donació de les propietàries de l’embarcació, Catalina Pons Coll i la seva filla, Joana Far Pons, la seva contribució «en aquest projecte en construcció de forma col·lectiva que és el Museu Marítim» i ha ressaltat que «aquest bot descobertat/descapotat que forma part de la història familiar dels Far Pons, del Port de Pollença i també de la història de la navegació a Mallorca, ara ens ajudarà a fer universal aquesta història i entendre i contextualitzar la història de la navegació a Mallorca a través del patrimoni marítim».

U Moll ha sortit avui matí del Port de Pollença cap a la seu central del Museu i el desplaçament ha estat supervisat pels mestres d’aixa del Consell de Mallorca i pel director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés.

A l’arribada a ses Voltes, la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets Hidalgo, i Catalina Pons Coll, propietària, han signat i escenificat la donació a l’acte de lliurament del bot.

Per la seva part, Joana Far ha confessat sentir-se emocionada, durant l’arribada de l’embarcació a ses Voltes, i ha explicat que l’alegra saber que el bot estarà conservat, perquè «no volíem que es fes malbé» i, així, el podran visitar sempre que vulguin.

CARACTERÍSTIQUES DEL BOT DESCOBERTAT U MOLL

Es tracta d’un exemplar únic de bot descobertat, que segons la memòria dels propietaris té una antiguitat d’entre 90 a 100 anys, del qual no en queden gaires exemplars a tot Mallorca, sent una de les tipologies que més ha patit la pèrdua d’unitats. Així, es calcula que en poden quedar mitja dotzena d’unitats.

Segons afirmà Manuel Gómez Planas, encarregat de la catalogació i revisió el passat gener, la construcció va ser a càrrec del mestre d’aixa Miquel Moyà, del Port de Pollença.

«La data de la construcció, d’acord amb les declaracions dels propietaris i sabent que el mestre Miquel Moyà va començar a exercir com a mestre d’aixa al voltant del 1920, podem donar com a bona la data aproximada de construcció al llarg de la dècada dels anys vint del s. xx», assegurà Manuel Gómez.

La primera matriculació és de l’any 1979, data en què els nous propietaris la varen adquirir, sent restaurada pel mestre Miquel Clamor del Port de Pollença.

«Es tracta així d’un bot descobertat de valor patrimonial alt i, tenint en compte el seu estat de molt bona conservació, és un exemplar candidat a aplicar-li tota la protecció possible i ser exposat al Museu Marítim de Mallorca», afirma Manuel Gómez.

El bot descobertat U Moll s’exposarà des d’avui a la sala de les Barques, juntament amb el llaüt, el gussi i la pastera que ja es mostren a la seu central del museu. Així, la seu central del Museu Marítim de Mallorca disposa ja de quatre embarcacions, a l’espera d’una cinquena, per completar la sala.