Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca rememora el 30 aniversari de l’actuació d’Alicia Alonso i Rudolf Nuréyev a la Misericòrdia

El Consell de Mallorca rememora el 30 aniversari de l’actuació d’Alicia Alonso i Rudolf Nuréyev a la Misericòrdia

(29/07/2020)

Una exposició amb fotografies d’Oscar Pipkin documenta l’esdeveniment que va reunir a Palma dos dels mestres de la dansa del segle XX

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Cultura, Maria Pastor, han inaugurat avui l’exposició «Alicia Alonso i Rudolf Nuréyev a la Misericòrdia», que organitza l’Arxiu del So i la Imatge de Mallorca, acompanyades pel fotògraf Oscar Pipkin, autor de les imatges que es mostraran a la Misericòrdia fins al 12 de setembre.

Segons ha explicat Busquets, l’exposició és una mostra inèdita que «ret homenatge a un dels grans esdeveniments culturals viscuts a Mallorca a finals del segle passat: l’actuació conjunta de la ballarina cubana, Alicia Alonso, i el genial ballarí rus Rudolf Nuréyev». La consellera ha destacat que aquesta exposició situa Mallorca al mapa internacional de la cultura, com l’actuació d’Alonso i Nuréyev la va situar també en el seu moment i ha animat a visitar-la perquè «a més de ser una mostra de gran qualitat artística ens ajuda a conèixer la nostra història vinculada a la cultura».

Durant l’acte, Pipkin ha recordat com el 31 de juliol de 1990 el pati de la Misericòrdia va reunir per primera vegada Alicia Alonso i Rudolf Nuréyev, dos gran mites del ballet clàssic i ha reconegut que llavors “no tenia la consciència de la magnitud d’allò que estava succeint aquella nit” perquè ell feia feina com un dia més i que ara sí que en sap la transcendència de l’esdeveniment. En aquest sentit, el fotògraf ha anunciat que cedirà a l’Arxiu del So i la Imatge totes les fotografies de l’exposició perquè entén com a una “obligació” que la memòria estigui custodiada per organismes que s’hi dediquen.

Les dues figures uniren el talent per interpretar el Poème de l’amour et de la mer, op. 19, d’Ernest Chausson, amb la coreografia d’Alberto Méndez, durant el I Festival Internacional de Música i Dansa de Palma de Mallorca. Acompanyà aquesta unió artística la soprano Victoria de los Ángeles i vuit ballarins del Ballet Nacional de Cuba. El fotògraf Oscar Pipkin s’encarregà de documentar visualment l’esdeveniment i es publicaren algunes de les fotografies arreu del món.

En l’aniversari de l’actuació i coincidint amb el centenari del naixement d’Alicia Alonso, la mostra «Alicia Alonso i Rudolf Nuréyev a la Misericòrdia», produïda per l’Arxiu del So i la Imatge, permet gaudir d’una selecció completa d’aquell treball fotogràfic i, alhora, rememorar els inicis de l’edifici de la Misericòrdia com a centre cultural de referència del Consell de Mallorca.

La mostra consta de 35 fotografies a color i blanc i negre, a més de panells informatius amb el poemari que va inspirar aquesta acció. També recull retalls de premsa de l’època i la projecció del documental Tres mitos para una noche del Museu Nacional de la Dansa de Cuba.

L’exposició es pot visitar a la sala de la planta baixa de la Misericòrdia fins al 12 de setembre, de dilluns a divendres, de 10 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores; i dissabtes d’11 a 14 hores.