Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient rep 25 propostes arquitectòniques del concurs d’idees de Raixa

Sostenibilitat i Medi Ambient rep 25 propostes arquitectòniques del concurs d’idees de Raixa

(12/02/2021)

El jurat expert ha començat a revisar les propostes que han arribat per a la construcció d’un nou refugi i centre de formació

El projecte guanyador serà l’avantprojecte de reforma de les cases de l’amo, a la finca de Raixa, per transformar-les en un refugi de muntanya per a senderistes i un centre de formació que es destinarà a la futura Escola de Margers. 

Durant el mes de març s’emetrà la decisió  del guanyador i els projectes finalistes. En haver acabat el concurs totes les propostes seran exposades en el Col·legi d’Arquitectes de Balears.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha recordat que, tant pel que fa al refugi nou com a l’Escola de Margers, «es tindrà molt en compte el respecte pel caràcter patrimonial de l’edifici i la coherència de la intervenció amb el paisatge.»

Sobre el refugi per a senderistes, Ribot ha afegit que «volem que sigui un refugi sostenible, amb un criteri d’eficiència energètica i útil per a la ciutadania. Ens ha de permetre gaudir de la finca i de la Ruta de Pedra en Sec de manera sostenible. Però, a més, ens permetrà a tots i totes gaudir de Raixa de manera totalment diferent.»

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha destacat «estar molt content per l’acollida que ha tingut el concurs» i ha recordat que «l’objectiu d’aquest concurs és trobar la millor proposta arquitectònica per desenvolupar aquest projecte, dins una finca tan emblemàtica i de referència com és Raixa.»

La superfície aproximada a rehabilitar és de 1.530 m² construïts, el pressupost màxim estimat pel Consell de Mallorca per a l’execució de l’obra és de 3.600.000 € i la previsió és començar les obres l’any 2022.

La dotació econòmica del concurs és de 70.000 €, repartits en cinc premis. El premi guanyador és de 30.000 € i va a compte del projecte executiu per a les obres. Els quatre premis finalistes disposen d’una dotació de 10.000 € cada un.

Refugi de Raixa

El nou refugi de Raixa disposarà de 50 places i estarà ubicat a les cases de l’amo, situades al fons de la clastra de la casa principal. El projecte consisteix a rehabilitar aquest edifici i una zona annexa.

El refugi nou de Raixa serà el tercer més gran en nombre de places, 50. Serà el desè refugi de muntanya que entrarà a formar part de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. Amb aquesta pròxima incorporació, el total de places disponibles per a senderistes arribarà a les 333.

Escola de Margers

A més del refugi, Raixa acollirà també un centre de formació perquè hi tengui la seu la futura Escola de Margers de Mallorca, un espai que doni l’oportunitat als joves interessats en formar-se i, d’aquesta manera, es doni continuïtat a una tècnica, qualificada per la UNESCO com a patrimoni mundial immaterial. Esperam que la situació de l’Escola de Margers a Raixa, en un lloc tan emblemàtic, afegirà valor tant a la professió com a l’escola.​​​​​​​