Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Actuacions dels serveis d'emergència del Consell derivades de la tempesta

Actuacions dels serveis d'emergència del Consell derivades de la tempesta

(29/08/2020)

Esporles, Valldemossa i es Port des Canonge han concentrat la major part de les intervencions dels Bombers de Mallorca i del servei d'emergències de carreteres

Dotacions dels serveis d'emergències del Consell de Mallorca s'han activat avui arreu de l'illa per cobrir les incidències provocades per la tempesta de vent i ruixats d'avui dematí i migdia. La tempesta ha afectat especialment la zona del nord-oest de la Serra de Tramuntana, a on el pas d'un cap de fibló ha provocat la caiguda de diversos arbres que, en alguns casos, ha impedit la circulació de vehicles. Esporles, Valldemossa i es Port des Canonge a Banyalbufar han estat les poblacions que han concentrat més intervencions relacionades amb els efectes del vent, i a on diversos esclafits han afectat una zona de muntanya molt àmplia.

Els Bombers de Mallorca han activat sis parcs per cobrir diferents demandes d'intervencions però ha estat a la zona afectada pel cap de fibló on s'han destinat més recursos i efectius. Només en aquesta zona hi han actuat 21 efectius i 5 vehicles provinents dels parcs de Sóller, Calvià, Inca i Felanitx, que han intervingut durant tot el dia en la retirada d'arbres, esllavissaments de terra i acumulacions d'aigua.

Els bombers també han intervingut a altres municipis com Calvià, Manacor, Lloseta, Inca, Petra, Artà o Sóller, destacant l'extinció d'un incendi a Canyamel, provocat per un llamp; acumulacions d'aigua i petites inundacions; arbres o branques caigudes a edificis o vies, i intervencions relacionades amb el tall de subministrament elèctric.

La pluja i les intenses ratxes de vent han afectat també diverses carreteres del Consell. La més perjudicada pel cap de fibló ha estat la carretera de la Serra de Tramuntana (Ma- 10), que poc abans del migdia ha quedat tallada al trànsit entre el quilòmetre 71,5 i el quilòmetre 80. Els equips d'emergència del departament de Mobilitat i Infraestructures han dut a terme diferents actuacions a la zona entre Valldemossa i Estellencs per caiguda d'arbres i branques i continuen fent feina entre el quilòmetre 75 i el quilòmetre 80.

També està tancada i se segueix treballant a l'Ma- 1100 a l'alçada de la cruïlla de la Granja d'Esporles que connecta amb el tram de l'Ma-10 a on encara no es pot circular. Aquest migdia els efectes del vent han obligat a tallar al trànsit  la carretera que uneix Palma amb Valldemossa (Ma- 1110) per la caiguda d'un pi. A més, s'ha hagut d'actuar a la zona de sa Pedrissa pel despreniment d'una pedra de grans dimissions damunt la via. Ara mateix es circula amb normalitat en aquests darrers punts.

També s'ha recuperat la normalitat als trams inundats pel desbordament de torrents o la formació de bassiots a la via. En concret, s'han fet actuacions puntuals a la carretera entre Muro i Inca (Ma- 3500); a l'Ma- 13, a l'alçada de l'enllaç amb Consell, i a l'Ma- 1022, que uneix l'autopista de Ponent (Ma- 1) amb el Port d'Andratx, o al ramal de sortida de Cala Figuera a l'Ma- 1.

Tant Bombers de Mallorca com el servei d'emergències de Carreteres han actuat coordinats.i en col·laboració amb la resta de serveis d'emergències, com l'112, Ibanat, Guàrdia Civil i policia local dels ajuntaments afectats que s'han mobilitzat.