Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Agromart considera il·lusionant el projecte 'Tanca el cercle' per abaratir la cistella de la compra de producte local

Agromart considera il·lusionant el projecte 'Tanca el cercle' per abaratir la cistella de la compra de producte local

(28/04/2022)

La vicepresidenta Ribot: «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals».

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha reunit avui amb Apol·lonia Figuera, Rafael Figuera i Tomeu Lliteras, socis administradors i propietaris d’Agromart Balear, per exposar-los els eixos principals del projecte 'Tanca el cercle', un pla estratègic per abaratir la cistella dels productes locals de Mallorca i apostar per la sobirania alimentària i potenciar el consum de productes de quilòmetre zero. A la reunió també han assistit Juan Carrasco, director insular de Residus, i Xisco Martí, director d’Agromart Balear.

'Tanca el cercle' preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx. Valorat en prop de 200 milions d’euros, aquest projecte té relació directa amb objectius diversos de desenvolupament sostenible (ODS) i es presentarà als fons europeus Next Generation.

La consellera Ribot ha explicat que «amb el propòsit de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, el nou compost que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. 'Tanca el cercle' és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una mesura important per lluitar contra l’emergència climàtica, hem de reduir les emissions i deixar de dependre d’importacions cada vegada més cares».

A més, ha comentat que «ara més que mai hem de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i, en aquest sentit, 'Tanca el cercle' és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. Necessitam aconseguir la sobirania alimentària del sector agrícola».

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit en el fet que «l’aliança amb el sector primari és clau per al projecte, per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca. El compost que sortirà de les noves plantes serà apte per usar en agricultura ecològica».

En referència al projecte 'Tanca el cercle', Xisco Martí, director d’Agromart Balear ha expressat que «és un projecte innovador i il·lusionant al qual donarem suport. Just d’escoltar-lo, fa ganes d’adherir-s’hi i poder ser-ne protagonistes, per tancar el cercle en el medi ambient».

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència. D’aquesta forma, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost, que ara han d’importar a un preu ben alt.

Planta de compostatge de Llucmajor

El Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini de posada en marxa de la planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.