ARRIBA EL MALLORCA WORLD FOLK FESTIVAL
(29/03/2019)
- Departament de Participació Ciutadana i Presidència
Un total de quaranta grups musicals i de dansa d’arreu del món i de Mallorca actuaran al Mallorca World Folk Festival, del 2 al 6 d’abril. Un esdeveniment internacional organitzat pel Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca que portarà música i dansa a Palma i a sis municipis de l’illa.
El Mallorca World Folk Festival forma part del calendari de la FIDAF (Fderation of International Dance Festivals) convertint-se així, en el primer festival nacional que aconsegueix format part d’aquest circuit. ¿¿¿¿¿¿¿Aquest reunirà catorze agrupacions internacionals, que treballen en la recuperació i divulgació de la música i els balls folklòrics dels seus països. Totes competiran per guanyar les distincions i els premis atorgats per sis jurats internacionals de reconegut prestigi.
En total seran quaranta els grups que actuaran durant tota la setmana (catorze d’internacionals i vint-i-sis de mallorquins) i sumaran uns set-cents artistes. Unes actuacions coordinades per l’Escola de Música i Danses de Mallorca, que dirigeix artísticament el Mallorca World Folk Festival i que ha estat l’encarregada de seleccionar els grups i jurats internacionals. Aquesta entitat, amb més de quaranta anys d’història, fou la impulsora del World Folk Dance Festival, que se celebrava a Palma de forma bianual des del 1985 fins a la darrera edició, l’any
El MWFF és, a més d’un certamen per als competidors, una trobada entre els grups folklòrics de l’illa i una oportunitat per a les agrupacions de música i ball popular de Mallorca que vulguin entrar a formar part dels circuits internacionals. Durant la setmana del festival es duran a terme una sèrie d’actes i activitats que fomentin i promoguin els llaços entre les agrupacions de fora i les d’aquí, així com el contacte amb organitzadors d’altres festivals folklòrics internacionals de la FIDAF.
El festival compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, com a ciutat i seu principal, i també amb els municipis de Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Santanyí i Valldemossa, que acolliran actuacions conjuntes entre els grups participants i les agrupacions locals de música i ball d’arrel tradicional. Aquesta activitat es durà a terme durant un dels dies més especials de la setmana, amb la visita dels grups internacionals als pobles agermanats. A més, els grups convidats faran un recorregut pels llocs més emblemàtics, així com un tast de la gastronomia i altres costums que els amfitrions els vulguin mostrar.
Felanitx: Abeniara i S’Estol de Gerricó
Inca: Cofre Antic, Revetlers des Puig d’Inca i Sa Revetla d’Inca
Llucmajor: Aires des Pla Llucmajorer, Ben Ballat, Calabruix, Castanyetes en Festa, Dit i Fet i Xeremiers de sa Marina
Muro: Revetla d’Algebelí
Santanyí: Es Majoral, Es Revetlers, Escola Ball de Bot de Cala d’Or, Ordi Broix i Sa Mitja Lluna
Valldemossa: Parado de Valldemossa i Escola de Música i Ball de Valldemossa
Un dels objectius del Consell, a través de la Direcció Insular de Promoció Sociocultural al capdavant de l’organització del MWFF, és fomentar la participació i la promoció del teixit associatiu i, per aquesta raó, s’ha donat cabuda a altres agrupacions de l’illa, a través d’un procés de selecció obert. Aquestes agrupacions actuaran en les mostres a Palma, en els escenaris del passeig del Born, la plaça d’Espanya i la plaça Major, així com a les gales al Teatre Xesc Forteza i l’Auditorium. Aquestes agrupacions que sumen quatre municipis més amb representació al festival, a més dels sis agermanats, són:
Andratx: Aires d’Andratx
Consell: Sa Sínia
Marratxí: Es Raiguer
Palma: Coques Bambes, Escola de Ball l’Assumpció, Escola de Música i Danses de Mallorca i S’Eixam Mallorquí
Una gala plena de sorpreses on gaudirem d’un tast de les danses dels països participants, així com d’un ball conjunt que els ballarins hauran creat per a aquest dia i el lliurament de sis premis assignats pel jurat i dotats econòmicament. El primer premi, de 6.000 euros; el segon premi, de 3.000 euros, i el tercer premi, de 2.000 euros. També hi haurà tres premis especials, a la millor música, al millor vestuari i a l’autenticitat, de 1.000 euros cadascun. El guardó d’autenticitat s’anomenarà Bartomeu Enseñat i Estrany, el fundador del World Folkdance Festival.
Totes aquestes actuacions seran gratuïtes i obertes al públic en general; en el cas dels espais amb aforament, es podran retirar les entrades a taquilla una hora abans o telemàticament, per EventBrite:
Gales de competició al Teatre Xesc Forteza:
https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-de-competicio-mallorca-world-folk-festival-58787013540?aff=ebdssbcitybrowse
Gala final a l’Auditorium:
https://www.eventbrite.es/e/entradas-gala-final-mallorca-world-folk-festival-58843309924?aff=ebdssbdestsearch
A més a més, durant la setmana els grups participants duran a terme altres activitats: com una excursió a la serra de Tramuntana, visites guiades pels municipis agermanats, la ciutat de Palma i monuments com la Seu, el castell de Bellver i el Palau del Consell i una vetllada de germanor en un lloc emblemàtic de Palma entre tots els grups participants.
Per dur a terme l’acollida i acompanyament dels grups convidats durant tota la setmana, s’està organitzant i formant tot un dispositiu d’una quarantena de voluntaris, format per persones interessades en el folklore en general, membres de les agrupacions locals que hi participen, membres d’agrupacions folklòriques internacionals residents a l’illa i consolats, que ajudaran el Consell de Mallorca a acompanyar els convidats i fer d’aquest festival un referent de qualitat.
També s’ha signat un conveni de pràctiques amb l’Escola de Turisme Felipe Moreno, adscrita a la UIB, perquè una quinzena d’alumnes dels graus de protocol i turisme puguin fer pràctiques durant el festival i participin d’aquelles activitats d’interès per a la seva formació.
Tota la informació del MWFF és en el web del Consell de Mallorca, apartat de Ciutadania i serveis públics - Dinamització sociocultural.
Actuacions i activitats
Durant quatre dies els grups participants dinamitzaran Palma i part de l’illa, amb actuacions diverses de música i de ball d’arreu del món i on, per descomptat, també podrem gaudir de la nostra música i ball tradicionals (boleros, fandangos, jotes i mateixes):
2 d’abril
10.00 h Cercavila des del passeig del Born fins a la plaça d’Espanya (passant per: plaça del Rosari, costa de St. Domingo, carrer de Jaume II, plaça Major i carrer de Sant Miquel)
15.00 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza
16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya
20.30 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza
3 d’abril
10.00-12.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya
15.00 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza
16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, a la plaça Major i a la plaça d’Espanya
20.30 h Gala de competició al Teatre Xesc Forteza
5 d’abril
18.00 h Actuacions als pobles agermanats
6 d’abril
12.00 h Ballada popular al passeig del Born
18.00 h Gala final i entrega de premis a l’Auditorium de Palma
Participants
País |
Nom de l’agrupació |
Rio Grande do Sul, el Brasil |
CTG Aldeia dos Anjos |
Blagoevgrad, Bulgària |
Ensemble Pirin |
Meta, Colòmbia |
Ballet Folclórico del Llano |
|
|
Bratislava, Eslovàquia |
Fjú Szivek Dance Theatre |
Làrissa, Grècia |
Lykion ton Ellinidon of Larissa |
Amsterdam, Països Baixos |
International Dance Ensemble Paloina |
Nova Delhi, l’Índia |
Sparsh Foundation Singrauli Samiti |
Sicília, Itàlia |
Akragas Folk Dance Group |
Siauliai, Lituània |
Folk Ensemble Saule |
Gdansk, Polònia |
Folk Song and Dance Ensemble Jantar |
Viana do Castelo, Portugal |
Grupo Etnográfico de Areosa |
Arges, Romania |
Folk Dance Group Dorul |
Birobidjan, Rússia |
Folk Dancing Group Surprise |
Büyük Menderes, Turquia |
Golden Bridge Folk Dances Ensemble Sport Club |