Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Nou centres de creació gestionaran 31 residències amb el Teatre Principal

Nou centres de creació gestionaran 31 residències amb el Teatre Principal

(10/02/2023)

El pressupost del programa per al 2023 és de 177.000 euros

Nou centres de creació escènica de Mallorca rebran durant l'any 2023 el suport del Teatre Principal per organitzar residències artístiques i de formació amb la finalitat d'estimular la creativitat i fomentar la producció. Aquest programa de suport a la creació té com a principal objectiu promoure la investigació i la promoció escènica, dotar de recursos als artistes, oferir formació i coneixement i fomentar l'intercanvi d'experiències entre els creadors illencs i els d'altres parts del món.

Els nou centres de creació amb els quals treballa el Teatre Principal són C.IN.E. de Sineu, Casa Planas, Suralita, Cas Músic de Santa Maria, Eima de Maria, El Tub, Sa Talaia de Santanyí, Teatre del Mar i Teatre Sans. I el pressupost destinat a les residències per 2023 és de 177.000 euros, 20.000 que el que es va destinar el 2022.

Representants dels nou centres de creació s'han reunit avui matí amb el director del Teatre Principal, Josep R. Cerdà, per acordar els termes dels convenis de residències. Després de la reunió, han atès els mitjans de comunicació en una roda de premsa a la qual hi ha assistit Bel Busquets, vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca. Busquets ha celebrat la consolidació d'aquest programa de col·laboració i ha assegurat que "el Teatre Principal de Palma fa anys que vol jugar i juga un paper central en la dinamització de les arts escèniques amb aquests centres de creació i residències artístiques arreu de l'illa. Aquesta és la nostra contribució, i no és menor, en el moment de puixança cultural que viu ara mateix el nostre país".

Per part seva, Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, ha volgut "destacar l'efecte que han tengut durant aquests darrers tres anys i mig les residències i els centres de creació. El més important és que moltes de les coproduccions i produccions pròpies que ha impulsat el Teatre Principal abans han estat residències dels centres de creació. La millora de la qualitat, tant de disseny artístic com de disseny de producció dels espectacles, ha estat brutal. Aquest programa ha tengut un efecte pedagògic entre els creadors per tal d'aprendre com funciona el món de les arts escèniques i quins són els camins per a poder-hi arribar".

En representació de tots els centres de creació han parlat Naiara Yerobi, del Teatre del Mar, i Alelí Mirelman, de Casa Planas, que han agraït l'ajuda del Teatre Principal. Una ajuda que permet als creadors "treballar d'una manera lliure, sense pressions i sense els terminis d'haver d'entregar una producció".

Ara, els centres de creació faran les seves pròpies convocatòries, cada una de forma individual i seguint un calendari propi, de residències que s'aniran adjudicant i desenvolupant al llarg de 2023.