Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Comença una nova fase de rehabilitació del conjunt de Bellpuig

Comença una nova fase de rehabilitació del conjunt de Bellpuig

(22/12/2022)

S’ha iniciat una intervenció arqueològica prèvia a la restauració del conjunt i, a partir del març, es durà a terme la consolidació dels murs i es restaurarà la coberta de les construccions existents

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, inicia una altra fase per rehabilitar el conjunt de Bellpuig, a Artà. Actualment, es fa una intervenció arqueològica per obtenir tota la informació sobre la història i l’evolució dels edificis i espais pròxims. Una vegada obtinguda aquesta informació, es podran definir els criteris d’intervenció que s’inclouran en el projecte de restauració, per respectar i potenciar els valors patrimonials de l’immoble.

El Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, destina 283.000 euros a aquesta intervenció arqueològica, que ha començat aquest mes de desembre i es preveu que acabi el mes de març del 2023. Per aquest motiu i per raons de seguretat dels visitants i de l’espai, el recinte de Bellpuig romandrà tancat al públic durant aquest hivern.

A partir del mes de març, es durà a terme la consolidació dels murs de la quarta i darrera estança del conjunt de Bellpuig, així com la restauració de la coberta. De fet, l’any 2018 el Servei de Patrimoni del Consell ja va començar a executar amb mitjans propis la consolidació dels murs de les tres primeres dependències. Ara, manca la quarta.

Aquesta intervenció, que finalitzarà previsiblement el mes d’octubre del 2023, té un cost de 260.000 euros, dels quals més de 100.000 euros provenen del fons Next Generation de la Unió Europea.

Una vegada acabades aquestes dues accions, es preveu condicionar l’espai de l’església, que ja es va rehabilitar anteriorment. Concretament, s’adequarà l’espai i hi ha prevista la museïtzació per obrir-lo al públic.

El conjunt de Bellpuig està format per una església, envoltada per quatre dependències i una sala polivalent que està en ruïnes. Aquest grup de construccions i, especialment, el monestir és un dels millors exemples conservats del que es coneix com a arquitectura de repoblament. Per aquest motiu, fou declarat bé d’interès cultural en la categoria de monument i consta inscrit en el Registre General de Béns d’Interès Cultural de l’Estat.

D’ençà que aquest conjunt monumental va passar a ser propietat pública l’any 1999, s’han duit a terme algunes campanyes arqueològiques d’intervenció amb mitjans propis del Consell, s’ha rehabilitat l’edifici de l’església, la brigada de Patrimoni hi ha fet una consolidació murària i s’han duit a terme tasques periòdiques de manteniment i control vegetal.

Vídeos

bellpuig