Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell i Bisbat acorden actuacions en patrimoni religiós per aquest 2017 pressupostades en 180.000 euros

Consell i Bisbat acorden actuacions en patrimoni religiós per aquest 2017 pressupostades en 180.000 euros

(22/03/2017)

Entre les actuacions acordades dins la Comissió Mixta Consell-Bisbat per a la conservació del patrimoni religiós destaca l'esforç en divulgació a través d'una exposició itinerant que mostrarà les obres restaurades els darrers anys i la conservació dels béns mobles de l'antic Convent dels Mínims de Campos.

La Comissió Mixta en matèria de patrimoni històric Consell i Bisbat s'ha reunit aquest migdia al Palau Episcopal de Palma amb la presència del president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el bisbe administrador apostòlic de Mallorca, Sebastià Taltavull, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el delegat general del Bisbat, Nadal Bernat i els directors insulars de Patrimoni i Cultura, Kika Coll i Rafel M. Creus, entre d'altres representants de totes dues institucions. 

 

La trobada d'avui ha servit per tancar el programa d'actuacions d'aquesta comissió per a l'any 2017. Un full de ruta al qual el Consell destina 180.000 euros de pressupost, dels quals 60.000 es destinen a activitats de documentació, difusió i estudis preliminars de conservació o restauració, mentre que 120.000 euros es destinen directament a intervencions en diferents esglésies i parròquies de Mallorca.

 

"Hem de tenir en compte que l'Església té un gran patrimoni i necessita d'un esforç important de conservació perquè, al cap i a la fi, també és patrimoni de tots els mallorquins i mallorquines", ha explicat el president del Consell, Miquel Ensenyat, "i és en aquest sentit que hi ha d'haver una feina conjunta entre el Bisbat i el Consell de Mallorca per garantir que aquest patrimoni no se perdi". 

 

En paraules de Sebastià Taltavull, administrador apostòlic de Mallorca, "voldria destacar la paraula diàleg que és la que ha presidit aquesta comissió, on tots els temes s'han tractat amb molta generositat per part de totes dues institucions. L'Església té una gran responsabilitat cap el seu patrimoni i és un patrimoni viu, vinculat a la vida dels nostres pobles. Amb el diàleg i el respecte mutu es pot fer molt". 

 

Actuacions previstes durant el 2017

 

Pel que fa a intervencions damunt el patrimoni religiós, Consell i Bisbat han acordat prioritzar actuacions com la conservació curativa dels béns mobles de l'església de Sant Francesc de Paula de l'antic Convent dels Mínims de Campos, amb una dotació de 86.000 euros. També s'intervindrà en el Santcrist (segle XVI) i el Sagrari (segle XVII) de l'església del monestir de la Concepció de Sineu (16.000 €); en la neteja del retaule major de la parròquia d'Alaró (15.000 €) i en la restauració de les campanes de la parròquia de Puigpunyent (3.000 €). 

 

Aquest 2017, a més, Consell i Bisbat fan un esforç important en la difusió de les obres restaurades els darrers anys gràcies a aquest conveni. En aquest sentit, s'organitzarà una exposició itinerant que començarà a l'església de Sant Antoniet de Palma i que recorrerà diferents pobles de Mallorca, un projecte dotat amb 22.500 €. Un altre projecte destacat, a nivell de documentació i preservació és la digitalització dels Llibres Sacramentals de l'Arxiu Diocesà (17.000€). 

 

Finalment, està previst que se duguin a terme els estudis preliminars del retaule de Nostra Senyora de Gonfaló (5.500€) de la parròquia de Santa Eulàlia; els estudis del retaule de Sant Francesc de la parròquia de Santa Margalida (6.000€); estudis preliminars del retaule major de la parròquia d'Alaró (6.000€) i també per a les Sibil·les de la parròquia de Sant Nicolau (3.000€). 

 

 

Els assistents a la Comissió Mixta Consell - Bisbat, d'esquerra a dreta, a la fotografia de grup: Nadal Bernat -delegat general del Bisbat-, Antoni Burguera -ecònom diocesà-, Gabriel Amengual -responsable de patrimoni de la Catedral-, César Murillo -delegat de patrimoni del Bisbat-, Sebastià Taltavull -administrador apostòlic de Mallorca-, Miquel Ensenyat -president del Consell de Mallorca-, Francesc Miralles -vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports-, Kika Coll -directora insular de Patrimoni- i Rafel M. Creus -director insular de Cultura-.