Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El carro triomfal de la Beata tornarà a desfilar aquest cap de setmana pels carrers de Palma 

El carro triomfal de la Beata tornarà a desfilar aquest cap de setmana pels carrers de Palma 

(10/10/2022)

El Consell de Mallorca i el Bisbat de Mallorca organitzen la festivitat en honor a santa Catalina Tomàs amb un recorregut nou vinculat a la vida de la Beata.

La vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el vicari episcopal per al Patrimoni Històric i Cultural del Bisbat de Mallorca, Mn. Francesc Vicens, han presentat avui les Festes de la Beata de Palma 2022. Els actes s’iniciaran el divendres 14 d’octubre i es perllongaran fins al dissabte 15, dia de la colcada del carro triomfal de santa Catalina Tomàs. 

El Consell de Mallorca i el Bisbat de Mallorca organitzen enguany la festivitat que no se celebrava des del 2019, a causa de les restriccions derivades per la pandèmia.

Com a novetat, es modifica l’itinerari per centrar la festivitat en els espais vinculats a la vida de santa Catalina Tomàs a Palma. «Reorientam la festa en funció de criteris històrics i religiosos. Per aquest motiu, el recorregut serà més popular, més proper i relacionat amb els moments de la vida de la Beata a la ciutat», ha explicat la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, que ha afegit que «aquest repensar de la festa de la Beata l’hem volgut relacionar amb una feina que tenim entre mans, com és la de la declaració de BICIM, bé d’interès cultural immaterial de totes les processons de la Beata a Mallorca».

Una colla de xeremiers donarà la benvinguda aquest divendres, 14 d’octubre, a les 18.30 hores, a la presentació de la Beateta. Aquest acte, que se celebrarà a l’església del convent de Santa Maria Magdalena, donarà el tret de sortida a les Festes de la Beata de Palma 2022, una festivitat que té lloc des de 1792 i que es vincula a les festes que se celebraren a tot Mallorca amb motiu de la beatificació de santa Catalina Tomàs. Enguany el personatge de la Beateta el representarà Mª Helena Serra Truyols.
Tot seguit, es farà una catequesi a càrrec de Mn. Marc Capó i Mestre sobre santa Catalina Tomàs per a nins i nines a l’església de Santa Magdalena. 

El dissabte, 15 d’octubre, se celebrarà una solemne concelebració de l’eucaristia, presidida pel bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull i Anglada. A l’acte hi assistirà la Beata, acompanyada dels seus angelets i pagesets.

L’acte central serà, un any més, la colcada del carro triomfal de santa Catalina Tomàs, que serà el mateix dissabte, a partir de les 19 hores, i en la qual participaran associacions de ball folklòric, colles de xeremiers, angelets, gegants i carrosses, acompanyats de pagesos i pageses.
 
La desfilada està presidida pel carro triomfal de la Beata, que data de 1868 i que forma part del patrimoni moble amb valor historicoartístic del Consell de Mallorca. El recorregut s’iniciarà a la plaça de l’Hospital i seguirà per la costa de la Sang, la Rambla, carrer de la Riera, plaça del Mercat, carrer de la Unió, carrer de Sant Jaume i acabarà a la plaça de Santa Maria Magdalena. En acabar el recorregut, es durà a terme una ofrena floral i la veneració del cos de santa Catalina Tomàs.

A la roda de premsa celebrada avui al Centre Cultural la Misericòrdia de Palma, també hi han estat presents la directora insular de Cultura, Maria Pastor; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, i el coordinador de la festa, Gabriel Carrió.
 
Adjuntam el programa de mà digital de les Festes de la Beata de Palma.