Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca adquireix la central d’Alcanada

El Consell de Mallorca adquireix la central d’Alcanada

(07/12/2022)

La presidenta Cladera ha destacat que “a partir d’avui aquest indret és patrimoni de tots els mallorquins i mallorquines

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha informat de la compra de la central tèrmica d'Alcanada. A l'acte han participat la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el director general d'Endesa, Martí Ribas i representants de l'ajuntament d'Alcúdia.

“Recuperam la Central d’Alcanada. A partir d’avui aquest indret és patrimoni de tots els mallorquins i mallorquines”, ha assenyalat Cladera, qui ha remarcat que ara queda  definitivament preservat de qualsevol intent d’alteració de la seva fesomia. La presidenta ha explicat que amb aquesta compra el Consell fa una passa definitiva cap a la protecció de tot aquest entorn, la descontaminació i la rehabilitació de les restes industrials.

A principis d’enguany la Comissió de Patrimoni del Consell va instar a iniciar l’expedient per la declaració de Be d’Interès Cultural de la central d’Aucanada. Una declaració que serà ferma aquest 2023. Aquesta declaració de BIC reconeix el valor patrimonial i històric d’aquest conjunt d’arquitectura industrial, la central projecte de Vázquez Molezún, i el poblat annex de l’arquitecte mallorquí Ferragut.

“Amb la compra de la central d’Alcanada, el Consell de Mallorca dona sentit a la declaració de BIC, i tanca una llarga etapa de feina per aconseguir preservar aquest patrimoni industrial i posar les bases perquè tota Mallorca pugui admirar-lo i gaudir-lo amb un projecte molt ambiciós com és l’Alcúdia Tech Mar”, ha afirmat Cladera qui també ha recordat que l’ajuntament d’Alcúdia i el Consell ja varen intentar recuperar la central tèrmica a la legislatura del 2007. 

Per la seva banda, la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol ha destacat la importància de la seva recuperació:  "Aquest espai ens dóna moltes oportunitats, perquè té un significat històric molt fort, amb un arrelament a la història d’Alcúdia i de l’illa. Actualitzam el patrimoni industrial a les necessitats del segle XXI, dirigint-lo cap a les energies verdes i netes", ha dit.

El Consell de Mallorca ja te previst iniciar la descontaminació dels terrenys i de les instal·lacions aquest mateix 2023. Per això els pressupostos que esperam aprovar a finals de mes ja reserven una partida d’un milió d’euros per projectar aquesta descontaminació. El fibrociment i l’amiant, presents en les construccions dels anys 50 i 60 de les centrals com aquesta. També caldrà revisar el subsòl per llevar els possibles vessaments de fuel o metalls pesants. 
Per afrontar el cost que suposarà aquesta descontaminació el Consell disposarà de prop de 5 milions d’euros que provenen dels Fons de Transició Justa que rebrà la zona d’Alcúdia, precisament per ajudar a desmantellar la central d’Es Murterar.

La Recuperació d’Alcanada es farà més visible en una segona fase, que contempla la restauració de les parts més emblemàtiques de la central: els dos emblemàtics fumerals, les naus on es troben els generadors, les sales de control, les conduccions, la cinta de carbó o la marquesina de formigó.

La primera de les tres turbines que va tenir Alcanada es va posar en marxa el 1957. Durant 25 anys Alcanada va assortir d’electricitat a bona part de Mallorca, en una ubicació que permetia el fàcil abastiment de carbó i altres subministraments des dels vaixells que arribaven al port. La construcció de la central d’es Murterar, més moderna i eficient, va fer obsoleta la presència d’aquesta infraestructura. El 1982 va deixar de produir electricitat. L’espai s’ha anat degradant a causa dels anys d’inactivitat. Actualment no és possible visitar les diferents edificacions per motiu de seguretat.

Ara, a finals de 2022, el Consell lidera procés de recuperació que significarà na segona vida que posarà en valor que un dia, fa 65 anys, de la central d’Alcanada sortien els mega-vats que donaren llum a cases i fàbriques de Mallorca..   

Finalment Cladera ha remarcat que recuparar aquest indret indret deixa fora l’especulació, preserva una part del patrimoni industrial més recen i fa possible que les instal·lacions tinguin un nou ús cultural i social.“I la Mallorca del futur no es pot construir sense saber com hem arribat fins aquí”, ha dit la presidenta del Consell.

Vídeos

RdP Alcanada
video dron