Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aprova el Pla de Mesures Antifrau per a la gestió dels Fons Next Generation de la Unió Europea

El Consell de Mallorca aprova el Pla de Mesures Antifrau per a la gestió dels Fons Next Generation de la Unió Europea

(22/02/2022)

La institució insular donarà suport als ajuntaments perquè puguin adaptar el Pla a la seva realitat local.

El Consell de Mallorca ha aprovat el Pla de Mesures Antifrau per a la gestió del Fons Next Generation de la Unió Europea que formen part del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) per la necessitat de reforçar el marc d’ajuda als Estats membres a l’actual context de la crisi causada per la covid-19. La institució insular donarà suport als ajuntaments perquè puguin adaptar el Pla del Consell a la seva realitat local. «Estam al costat del municipis, sobretot dels que més ho necessiten perquè es puguin beneficiar d’aquestes que permetran impulsar la necessària reconstrucció social i econòmica després dels efectes provocats per la pandèmia de la covid-19 a la nostra illa», ha assenyalat el conseller de Presidència, Javier de Juan.

De Juan també ha assegurat que els ajuntaments que es beneficien d’aquestes ajudes hauran de tenir aprovat en sessió plenària el Pla Antifrau i «el fet de tenir com a model el del Consell de Mallorca els facilitarà la feina». A més, també es donarà assistència per poder dur a terme aquesta adaptació. D’altra banda, el conseller ha remarcat que «l’aprovació d’aquest document garanteix que es realitzarà de forma correcta tot el procés».

El Pla s’estructura al voltant dels quatre elements clau de l’anomenat ‘cicle antifrau’: prevenció, detecció, correcció i persecució. Si es detecta qualsevol irregularitat, es suspendrà el procés administratiu i es constituirà un comitè independent per avaluar si es retira el finançament.

El conseller de Juan ha assenyalat que les vuit persones que treballen a l’Oficina de Fons Europeus mantenen reunions amb els representants dels ajuntaments. Ja s’han realitzat més d’una trentena d’entrevistes. D’altra banda, l’Escola Balear d’Administració Pública (EBAP) impartirà cursos de formació sobre les matèries de prevenció i control del frau i conflicte d'interessos a l’administració pública i en les institucions dependents.

Així mateix, el Pla Antifrau també contempla la realització d’una avaluació del risc a través de l’emplenament del qüestionari d’autoavaluació, de l’elaboració d’una matriu de riscs i de la utilització de l’eina d'avaluació de riscs contemplada a la Guia de la Comissió Europea. I imposa l’obligació d’emplenar la Declaració d'absència de conflicte d'interès (DACI) i estableix tot un procediment per abordar el conflicte d’interessos.

Mitjançant l’elaboració d’aquest Pla de Mesures Antifrau i amb les mesures establertes en ell, es complirà amb totes les obligacions i requisits estipulats a la normativa vigent amb la finalitat de protegir els interessos econòmics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de l´Estat espanyol i de la Comunitat Europea.