Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca celebra l’obertura d’un tram de la Ruta de Pedra en Sec amb una gran participació

El Consell de Mallorca celebra l’obertura d’un tram de la Ruta de Pedra en Sec amb una gran participació

(14/01/2023)

Aurora Ribot: «amb aquesta caminada popular celebram la primera expropiació que hem fet mitjançant la Llei de camins públics i rutes senderistes de Mallorca»

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, inauguren un tram de la ruta de Pedra en Sec amb una caminada popular d’una seixantena de senderistes. Ha estat una eixida d’un interès paisatgístic elevat, amb vistes excepcionals sobre la costa i, especialment, sobre el Parc Natural de sa Dragonera.

El Consell de Mallorca ha posat un servei gratuït de bus que ha sortit de Palma i en el qual s’havien apuntat més d’una trentena de persones. El punt de sortida de l'excursió ha estat l’aparcament proper al coll de sa Gremola. Com que les places eren limitades, per participar en aquesta activitat calia inscripció prèvia. El recorregut, que s’ha iniciat amb pendent cap al coll de sa Gremola (359 m) ha finalitzat a l’antic monestir trapenc més conegut com la Trapa (375 m). L’itinerari senyalitzat de la ruta discorre per una zona calcinada per diversos incendis, que es recupera a poc a poc, i en la qual el càrritx és omnipresent, encara que també hi creixen garballons, pins o ullastres.

El tram entre ses Basses i la Trapa que suposa una incorporació nova a la Ruta de Pedra en (Sec GR-221) té 3,5 quilòmetres i forma part de l’etapa 1 Port d’Andratx – Coma d’en Vidal. Amb això, aquest sender passa a tenir 183,3 km oberts, dels quals 102,3 són de l’itinerari principal i 81 de les variants. Amb la senyalització d’aquest camí, la Trapa quedarà connectada amb el coll de sa Gremola a través de l’itinerari principal i amb el nucli de s’Arracó a través de la variant que du el mateix nom.

La vicepresidenta el Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’ha mostrat molt contenta per l’èxit d’acollida d’aquesta iniciativa i ha explicat que «Amb aquesta caminada popular celebrem la obertura d'un nou tram a la Ruta de Pedra en Sec. És important perquè és el primer tram en que s'ha incorporat la expropiació com a eina, mitjançant la Llei de camins públics i rutes senderistes de Mallorca, una norma històrica que va impulsar el Departament la passada legislatura».

«Per al nostre departament el més important és lluitar contra l’emergència climàtica, i per això estam convençudes que necessitam que la gent estigui tan conscienciada com sigui possible. Per això, és crucial que hi hagi infraestructures públiques a la natura perquè la gent s’hi pugui acostar, la pugui conèixer i estigui disposada a protegir-la, que al final és el que necessitam: gent conscienciada i gent disposada a afrontar el repte de l’emergència climàtica». ha afegit Ribot.

Per part seva la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz ha destacat que «el senderisme de Mallorca està d’enhorabona. Continuarem obrint nous trams i celebrant-ho amb caminades populars per acostar el senderisme a tota la ciutadania. Amb aquestes excursions volem escenificar la primera caminada amb els mallorquins i mallorquines pel tram nou obert. A mesura que avancem amb els processos d’expropiació que tenim oberts anirem sumant altres incorporacions a la Ruta de Pedra en Sec».

Durant el recorregut s’han fet un parell d’aturades per parlar sobre l’origen de la Ruta de Pedra en Sec, el paisatge de la serra en aquesta etapa concreta i, en arribar al cap Flabioler, s’ha contat la llegenda del flabioler de ses Basses. Per acabar, s’ha parlat de l’incendi de 2013 i de la història de la Trapa i del seu monestir.

Més informació sobre la Ruta de Pedra en Sec (GR-221): https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221