Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca, en acord amb el Govern i els ajuntaments de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa, reitera la petició per declarar zona catastròfica els terrenys de la Serra afectats pel cap de fibló de 2020

El Consell de Mallorca, en acord amb el Govern i els ajuntaments de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa, reitera la petició per declarar zona catastròfica els terrenys de la Serra afectats pel cap de fibló de 2020

(27/06/2021)

L’Executiu i el Consell de Mallorca, a través de Delegació de Govern, han sol·licitat una visita del director general de Protecció Civil del Govern d’Espanya, Leonardo Marcos, perquè comprovi in situ les conseqüències del cap de fibló

El Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i els ajuntaments de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa treballen de forma mancomunada per insistir en la necessitat que es pugui revisar la declaració com a zona greument afectada per emergència de protecció civil el terreny afectat pel cap de fibló del passat mes dagost de 2020, el qual va ocasionar danys en unes 733 hectàrees dins d’aquests tres municipis.

En concret, el Govern es compromet a reiterar la petició feta a l’acord del Consell de Govern del 7 de setembre de 2020 per la qual s’instava al Consell de Ministres a declarar part del territori de l’illa de Mallorca com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil com a conseqüència del fenòmen meteorològic advers del 29 d’agost de 2020.

A més a més, l’administració autonòmica i la insular han sol·licitat, a través de la Delegació de Govern, una visita del director general de Protecció Civil del Govern dEspanya, Leonardo Marcos, perquè pugui conèixer de primera mà com va afectar el cap de fibló a la zona i quines han estat les conseqüències daquest.

La recent aprovació dun nou Reial Decret llei, el 10/2021 de 18 de maig, referma les intencions de les institucions de les illes i dels responsables municipals afectats per dur a bon port la demanda de declarar la zona com a greument afectada, a causa de lefecte del cap de fibló sobre el medi natural i contra bens immobles.

Així aquesta norma habilita als ens públics afectats per a diverses causes dinclemència meteorològica, entre les que es compte el vent i els fenòmens costaners, a poder ser adjudicataris dajudes econòmiques per a pal·liar els danys patits. Els afectats han de poder demostrar els danys soferts per aquestes causes meteorològiques severes ocorregudes a partir dabril de 2020, un fet que inclou lesclafit dagost de 2020 als tres municipis de la Serra de Tramuntana.

Per pal·liar aquestes conseqüències, el Consell de Mallorca va obrir una nova línia d'ajuda adreçada als municipis afectats pel temporal, inclosa en les subvencions especials del Consorci Serra de Tramuntana.

Els municipis que es varen veure afectats pel cap de fibló han tingut la possibilitat de finançar un tercer projecte de 50.000 euros, mentre que la resta de municipis de la Serra podien presentar dos projectes com a màxim, un amb un valor de 50.000 euros i l'altre, de 20.000 euros.

Per aquesta via el Consell ha subvencionat el projecte de l'ajuntament de Banyalbufar per reparar els danys que va ocasionar el temporal a la zona de Ses Teulades i lenllumenat del port des Canonge. Banyalbufar també va sol·licitar un altre projecte dins del pla Mallorca Reacciona per reparació dels mals causats pel cap de fibló a lesglésia de la Nativitat de Maria.

Posteriorment a la presentació de la convocatòria pels ajuntaments que es va dur a terme el mes d'octubre, el Consell de Mallorca també va posar en marxa una línia d'ajudes de 180.000 euros adreçada a particulars i empreses agropecuàries que siguin propietaris d'immobles o parcel·les a Banyalbufar, Esporles o Valldemossa, els municipis més afectats per la catàstrofe meteorològica.

En total han estat 31 -30 de particulars i una d'una empresa- les sol·licituds presentades fins a la data de finalització de la convocatòria, el gener de 2021. 21 de les sol·licituds pertanyen al terme municipal de Banyalbufar, les deu restants són: 7 a Esporles i 3 a Valldemossa.