Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca s'incorpora a la beca Clara Hammerl de suport a les dones investigadores

El Consell de Mallorca s'incorpora a la beca Clara Hammerl de suport a les dones investigadores

(21/07/2022)

La institució ha firmat el conveni amb la UIB. Juntament amb la Fundació Guillem Cifre de Colonya i la senyora Maria Morell han atorgat la beca de recerca a Marina Castillo

El Consell de Mallorca dona suport a les dones investigadores, amb la seva aportació a la beca Clara Hammerl, que promou la formació de joves investigadores d’Arts i Humanitats i Ciències Socials i Jurídiques en l'àmbit del doctorat. La presidenta Catalina Cladera ha firmat el conveni de col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears per reforçar una iniciativa en la que participen també la senyora Maria Morell Massanet, com a benefactora de la beca, i la Fundació Guillem Cifre de Colonya.

Després de la signatura Cladera ha tengut l’oportunitat de parlar amb Marina Castillo, a la qual ha agraït la seva feina que dona visibilitat la figura de dones poc conegudes però amb un paper molt important. Castillo la primera investigadora beca amb la seva tesi doctoral «Dones al franquisme, del 1939 al 1975». La presidenta també ha tengut paraules d’agraïment per a la filàntropa Maria Morell i per la Caixa Colonya, per posar en marxa aquesta beca.

La institució insular entra a formar part d’aquesta beca, contribuint en el seu finançament amb 7.000 euros dels prop de 22.000 euros que s’hi inverteixen durant els 3 anys que dura la beca. En la beca Clara Hammerl hi participen des de l’any 2019 en el seu finançament, la senyora Maria Morell Massanet i la Fundació Guillem Cifre de Colonya, i la Universitat a través del seu Consell Social. Amb aquest objectiu, la UIB desenvolupa un contracte predoctoral anomenat Clara Hammerl, dedicat a la recerca sobre dones en totes les seves diversitats, estudis amb perspectiva de gènere i estudis feministes, amb especial incidència en els valors que representa Clara Hammerl, com la promoció de l'educació, la rellevància social i política de la dona, la justícia social, la igualtat i la no-discriminació per qualsevol raó.

Doctorats en clau de gènere
“Amb la incorporació del Consell a aquesta iniciativa ampliam el nostre àmbit d’acció en matèria d’igualtat, contribuim a la formació de dones investigadores, difonem la figura de dones poc conegudes però amb un paper molt important en la societat gràcies a la seva feina i ajudam a mantenir una iniciativa que volem tengui continuïtat” ha expressat la presidenta Cladera. “Darrera el projecte hi ha la unió de varies dones i això també és important, primer na Clara Hammerl, qui ha inspirat aquesta beca, i tant la promotora, com la investigada i la impulsora de la participació del Consell a la iniciativa són dones” ha afegit.

“La Universitat té com a missió produït i transmetre coneixement en tots els àmbits i aquesta beca, a més de posar en valor la figura cabdal de Clara Hammerl és important perquè combina investigació en ciències socials i investigació en igualtat”, ha expressat el rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot. “La universitat necessita de tota la societat per ser un agent transformador i per això”, ha dit, “ens agradaria que aquesta iniciativa tengués continuïtat”.

Clara Hammerl va ser figura destacada al projecte del Departament d’Igualtat del Consell “Mallorca té nom de dona”, l’any 2017. Nascuda l’any 1858 a Bromberg (antiga Prússia), Hammerl va ser una dona que va trencar els rols que tradicionalment eren propis de les dones, i el fet de ser dona explica la seva invisibilització històrica. Es traslladà l’any 1889 a Pollença, on va impartir classes a la Institució d’Ensenyament de Pollença, un projecte progressista i laic basat en els principis de la Institución Libre de Enseñanza de Madrid. Va ser la primera dona de l’Estat espanyol directora d’una entitat financera, la Caixa d'Estalvis de Pollença, l'any 1908.  

A l’acte de signatura hi han assistit també el conseller de Presidència, Javier de Juan, la directora insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach i el president de Caixa Colonya, Josep Antoni Cifre.

Vídeos

Clara Hammer