Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca impulsa millores per reduir els embossos des de l’aeroport a l’autopista Ma-19 en direcció a Santanyí

El Consell de Mallorca impulsa millores per reduir els embossos des de l’aeroport a l’autopista Ma-19 en direcció a Santanyí

(30/11/2023)

El president Llorenç Galmés i el conseller Fernando Rubio han visitat les obres de construcció d’una connexió entre les sortides de Son Sant Joan i Can Pastilla per neutralitzar l’efecte acordió dels vehicles que s’incorporen quan hi ha gran densitat de circulació i això provoca retencions considerables

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, acompanyat del conseller de Territori Infraestructures i Mobilitat, Fernando Rubio, han visitat avui les obres que ha iniciat la institució insular per reduir els embossos de la sortida de l’aeroport en direcció a Santanyí. Unes obres que tenen un pressupost de 327.000 euros i han començat fa pocs dies. 

L'actuació consisteix a connectar, mitjançant un vial, la incorporació de l'aeroport a l’autopista en sentit Santanyí amb la sortida 8 de Can Pastilla. Amb aquesta connexió es pretén agilitar i facilitar les maniobres d'entrada i sortida a l'autopista en aquest tram i reduir els embossos per interferència amb la circulació principal. 

Quan hi ha alta densitat de vehicles es crea l'anomenat efecte acordió. Les diferències de velocitat entre els vehicles que circulen pels carrils centrals de l’autopista amb els que s’incorporen provoquen frenades constants i és quan es formen embossos i retencions. Amb aquesta connexió, que es construeix sobre terrenys de la zona de servitud de la mateixa autopista i sense consumir territori, es podrà desviar gran part del trànsit provinent de l’aeroport cap a la sortida de Can Pastilla per incorporar-se a l’autopista. D’aquesta manera es minimitzaran els embossos. 

El president Galmés ha explicat que aquesta actuació entra dins el pla del Consell de Mallorca per millorar els accessos i les sortides a Palma: «Els mallorquins fa massa anys que patim cada dia embossos per entrar i sortir de Palma. I això és fruit de la manca total de polítiques en carreteres els darrers quatre anys, que han retardat moltes actuacions necessàries com aquesta que visitam avui i que és una de les causes principals de les retencions a l’autovia. No es tractava de fer grans infraestructures, sinó de fer actuacions puntuals per millorar la vida dels mallorquins i miraren cap un altre costat durant tota la legislatura. Nosaltres hem vingut per arreglar-ho i per això ens hem posat a fer feina des del minut 1». 

Per part seva, el conseller Fernando Rubio ha indicat que «la primera fase de l'obra s'ha iniciat ara i finalitzarà abans de les festes de Nadal i consistiran en el moviment de terra i realitzar la connexió entre les sortides de l’aeroport i la de Can Pastilla. Després del període festiu, per tal de no afectar la circulació i garantir la seguretat per aquests dies, es pavimentarà el vial i s’obrirà al trànsit». Rubio ha recordat que aquesta actuació «no consumeix territori i que suposarà oferir una alternativa al trànsit de la sortida de l’aeroport i evitar les retencions per mor de les frenades que provoquen els cotxes que s’incorporen a l’autopista». 

Vídeos

ma8