Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca posa en marxa una nova ajuda destinada a persones en situació de vulnerabilitat

El Consell de Mallorca posa en marxa una nova ajuda destinada a persones en situació de vulnerabilitat

(25/02/2022)

L'ajuda, que tendrà una dotació mensual d’entre 135 i 607 euros, cerca  incentivar famílies en risc d’exclusió en el seguiment d’un itinerari per a la inserció sociolaboral.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, acompanyades per la vicepresidenta segona de l’IMAS, Magdalena Gelabert, han anunciat avui la posada en marxa d’una nova ajuda que reforça el programa d’acompanyament cap a la inclusió sociolaboral de les persones i famílies en risc d’exclusió.

L’Ajuda d’Urgència Social per al Suport als Processos d’Inserció és compatible amb l’Ingrés Mínim Vital (IMV) i la Renda Social Garantida (RESOGA), i està condicionada a la participació activa de les persones beneficiàries en els itineraris dissenyats pels professionals de l’àrea d’Inclusió Social per aconseguir la seva inserció laboral. L’import mensual a percebre oscil•la entre els 135 i els 607 euros en funció dels ingressos de la unitat familiar i de la seva composició.

«Volem evitar que a Mallorca la manca de recursos sigui un impediment per iniciar un projecte de vida digna» ha expressat la presidenta Cladera. «Per això reforçam les polítiques socials del Consell posant en marxa una nova ajuda amb l’objectiu que tothom tengui una oportunitat d’inserir-se social i laboralment. Feim un esforç per no deixar ningú enrere i acompanyar totes les persones i famílies que ho necessiten a superar situacions de vulnerabilitat» ha afirmat la presidenta Cladera.

El programa d’acompanyament s’inicia amb una primera fase d’avaluació personal integral a partir de la qual professionals especialitzats i participants consensuen un pla individualitzat adaptat a cada circumstància que concreta què fer i cap a on anar per aconseguir la seva reinserció en la societat i prevenir que es cronifiquin situacions d’atur o de dependència de les prestacions socials.  

«L’objectiu és evitar que s’agreugi la situació de les famílies que viuen en risc d’exclusió a Mallorca, possibilitar que puguin deixar de dependre de les ajudes socials, capacitar-les i, en alguns casos, dotar-les d’habilitats socials i empoderar-les perquè puguin aconseguir una feina digna que les permeti millorar la seva qualitat de vida», ha dit la consellera Sofia Alonso.

La concessió de l’ajuda econòmica, que està supeditada al compromís de seguir amb l’itinerari marcat que és supervisat de manera constant per cada assessor, té una durada d’un any. Aquesta prestació, a diferència de la RESOGA o l’IMV, no cerca cobrir les necessitats bàsiques, sinó que funciona com un incentiu per a les persones o famílies en situació vulnerable que es troben dins el procés d’acompanyament d’inserció laboral. Una ajuda extra per poder assumir les despeses o la manca d’ingressos vinculada al temps que dediquen als itineraris acordats.

L’IMAS destinarà a aquest programa un total de 2.721.000 € fins al 2024, 1.002.000 € enguany i 1.719.000 € el 2023 i es calcula que se’n podran beneficiar unes 500 famílies cada any. La quantitat a percebre dependrà del nombre d’integrants del grup de convivència i dels ingressos que declarin, tot i que només podrà rebre l’ajuda econòmica un dels membres.

Tot i això, des de l’àrea d’Inclusió del Consell s’estudiaran tots els casos del nucli familiar i es traçaran els itineraris d’acompanyament de cada integrant per separat i de forma individualitzada d’acord amb les necessitats i mancances de cadascun.

A més, si passat un any des de la concessió de l'Ajuda d’Urgència Social per al Suport als Processos d’Inserció, no s'han aconseguit els objectius marcats, la retirada de l'ajuda econòmica no implica el final del procés, ja que des del servei d'acompanyament es continuarà treballant sense pausa en cada cas.