Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca reclama ajuda urgent al Govern Central per abordar la crisi migratòria que pateix l’illa

El Consell de Mallorca reclama ajuda urgent al Govern Central per abordar la crisi migratòria que pateix l’illa

(16/07/2024)

La institució insular ha remès una carta a Delegació del Govern sol.licitant una reunió immediata davant la continua arribada de nins, nines i adolescents migrants no acompanyats que tensiona el sistema

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha enviat una carta a Delegació del Govern per sol·licitar una reunió aquesta mateixa setmana per abordar la crisi migratòria i l’increment en l’arribada de menors no acompanyats a l’illa.  Així ho ha explicat en roda de premsa el conseller de Benestar Social, Guillermo Sánchez, qui ha exigit la implicació del Govern Central i la cessió urgent d’espais per acollir de forma temporal els menors que arriben sols.  “El sistema de protecció de menors del Consell de Mallorca està arribant al seu límit. Ens falten recursos econòmics, materials i humans”, ha declarat Sánchez. 


Així mateix, el conseller de Benestar Social ha destacat que el president Galmés ha enviat una missiva al Bisbat de Mallorca perquè posi a disposició de la institució insular espais per acollir els nins i adolescents davant la actual crisi migratòria que pateix l’illa de Mallorca. “Consideram que es tracta de una situació límit, i que per raons humanitàries necessita la implicació de tota la societat” ha declarat Sánchez.
La crisi migratòria actual ve derivada d’un augment exponencial de les arribades al darrers anys. Como ha indicat el conseller Sánchez, “Mallorca s’ha consolidat como ruta migratòria, que ha passat de ser ruta de pas a desti final”. Davant aquesta situació insostenible, el Consell de Mallorca demana la cessió d’espais per part del Goven central, un pla nacional de polítiques per la immigració, la declaració de la emergència migratòria i la convocatòria de la Conferencia de Presidents Autonòmics.

 

Increment de 102 places en un any
El Consell de Mallorca, a través de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), ha incrementat el nombre de places residencials disponibles davant el progressiu increment d’arribades de nins, nines i adolescents migrants no acompanyats. El passat cap de setmana es varen traslladar part de 40 menors arribats a l’illa a diferents espais en desús de la residència La Bonanova de Palma i a altres 5 a un nou centre ubicat a la part forana. 
Des del juliol de 2023, l’IMAS ha creat 102 noves places residencials per a nins, nines i adolescents amb mesura de guarda o tutela. De les noves places incorporades a la xarxa, 78 són especialitzades  per a infants i adolescents migrants. En concret, el darrer any l’IMAS ha passat de tenir 6 a 10 centres per atendre aquest col·lectiu i continua cercant noves infraestructures «no deixarem cap infant desatès, no importa la procedència i aquests, com la resta d’infants i adolescents amb mesura de protecció, han de tenir cobertes les seves necessitats i rebre una atenció de qualitat», declarava el conseller de Benestar Social i president de l’IMAS, Guillermo Sánchez, aquest dijous durant la sessió plenària del Consell de Mallorca en ser demanat sobre l’acord voluntari de repartiment amb les comunitats autònomes. 

 

Conferència Sectorial d’Infància i Asolescència
Sánchez ja va advertir a la darrera Conferència Sectorial d’Infància i Adolescència celebrada el passat dimecres que “Mallorca no té capacitat per assumir més acords de repartiment, ja que els serveis d’atenció al col·lectiu es troben ara mateix saturats”. En concret, va assenyalar, «es troben damunt 500% de la seva capacitat. Mai s’havia acollit tant com el darrer any». De fet, en el que duim d’any han arribat 146 arribades nins, nines i adolescents sense cap adult de referència a Mallorca, mentre que entre el mes de gener i el juliol de 2023 n’arribaren 60. 

El conseller insisteix en la convocatòria de la Conferència de Presidents per abordar la qüestió, assenyala que la llei d’estrangeria estableix un finançament que només cobreix un 58% dels costs i exigeix «una política migratòria seriosa per part del govern central, no centrada exclusivament en un repartiment solidari, i un pla de contingència global que tengui en compte la singularitat de les Illes Balears i la seva consideració com a ruta migratòria». 

A dia d’avui, l’IMAS atén 283 infants i adolescents migrants no acompanyats. Guillermo Sánchez ha destacat l’esforç i la feina de les entitats que atenen el col·lectiu i amb qui, recorda, té una comunicació i coordinació constant». De fet, davant el progressiu increment de les arribades, l’IMAS ha ha posat en marxa aquest mes de juliol la Unitat d’Atenció a Nins, Nines i Adolescents Migrants no Acompanyats, un equip integrat per 6 professionals que treballen per donar cobertura i reforçar la tasca d’aquestes entitats i garantir la qualitat de l’atenció que presten. 

Vídeos

rdp