Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca tanca la legislatura amb 105 milions d’euros a caixa

El Consell de Mallorca tanca la legislatura amb 105 milions d’euros a caixa

(02/07/2015)

Maria Salom ha assegurat que mentre es va trobar amb «zero euros i milers de factures sense pagar» deixa «una institució sanejada, sense deutes pendents i amb un saldo significatiu a caixa per poder fer-se càrrec de les despeses»

El Consell de Mallorca tanca la legislatura amb 105 milions d’euros a caixa, segons ha informat avui la presidenta en funcions del Consell de Mallorca, Maria Salom, que ha comparegut en roda de premsa per donar compte de la situació econòmica, financera i comptable que deixa a la institució insular, després de quatre anys de govern. Salom ha estat acompanyada per Margalida Roig, consellera en funcions del departament d'Hisenda i Funció Pública.

 

Salom ha assegurat que, mentre que «ens vàrem trobar una “herència enverinada” en arribar al Consell de Mallorca, amb zero euros a caixa i amb milers de factures sense pagar, i els nous governants es trobaran una institució sanejada, que no deixa deutes pendents i amb un saldo significatiu a caixa per fer front a les despeses».

 

La presidenta en funcions del Consell de Mallorca ha fet també referència a la situació pressupostària i ha destacat que «deixam un Consell amb un pressupost aprovat, un pressupost real, un pressupost que no preveu ingressos que no estan assegurats», en contraposició amb la situació d’inici de legislatura. El 2011 «aquesta institució funcionava amb un pressupost prorrogat que no era real, ja que preveia una sèrie d’ingressos que no es podien fer efectius», ha assegurat. Així, ha recordat que el pressupost del Consell per a l’exercici 2011 disposava de 116,5 milions d’euros no compromesos d’ingressos, 79 milions d’euros de convenis que s’havien de signar i no s’arribaren a signar i 37,5 milions d’euros d’ingressos del Govern de les Illes Balears en concepte de bestreta, a compte de la futura Llei de finançament dels consells insulars, però els pressuposts del Govern de les Illes Balears no preveuen aquesta partida com a despesa.

 

Pel que fa a l’endeutament del Consell, Salom ha assegurat que a dia d’avui no hi ha deute pendent, ni amb els proveïdors ni amb les administracions institucionals, a diferència de la situació de fa quatre anys, quan hi havia un deute de 60 i 90 milions respectivament. «Mentre que el 2011 hi havia un retard en el pagament de mesos i mesos, ara el Consell de Mallorca paga els proveïdors a quatre dies», ha remarcat.

 

També s’ha rebaixat el deute amb les entitats financeres, ha destacat Salom, qui ha anunciat que quan es tanqui el 2015 quedarà en 136 milions, mentre que a final de l’exercici 2011 era de 195 milions d’euros. «Ens trobàrem una institució que en la legislatura anterior havia incrementat el deute amb els bancs en més d’un 60 % i nosaltres l’hem reduït en un 30 %.»

 

En referència al deute del Govern de les Illes Balears amb la institució insular, Salom ha assegurat que s’ha rebaixat gairebé a la meitat, ja que l’any 2011 ascendia a 220 milions i el deute actual és de 125 milions.  «Els darrers quatre anys la Comunitat Autònoma ha pagat al Consell 800 milions d’euros, mentre que la passada legislatura els ingressos del Govern al Consell varen ser de 630 milions», ha remarcat.

 

Salom ha finalitzat la intervenció demanant «al nou equip de govern que iniciarà la gestió el proper dissabte que  facin una política responsable, que no malbaratin el que tant d’esforç ha costat aconseguir,  perquè Mallorca continuï comptant amb un Consell útil i amb garanties de futur.»