Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell estrena Mirall de Terra, un documental sobre les Collidores d'oliva

El Consell estrena Mirall de Terra, un documental sobre les Collidores d'oliva

(31/10/2022)

Entrada gratuïta a la projecció que serà el 4 de novembre al teatre Principal d'Inca a les 19.30 h.

El Consell de Mallorca estrena el documental Mirall de Terra, que explica la història de les Collidores d'oliva a través de 5 testimonis. Catalina Nicolau (Biniamar), Bel Seguí (Campanet), Francisca Suau (Bunyola), Francisca Marí (Es Capdellà) i Antònia Cerdà (Montuïri). Totes elles des de petites o de ben joves passaven temporades treballant a les possessions de la Serra. La collita es fa durant els mesos més freds de l'any. Des del mes de novembre fins a gener segons el calendari agrícola és el moment per collir el fruit de l'olivera. Al documental també participa Manel Suárez, fill, net i nebot de collidores i autor del llibre La vaga de les collidores d'oliva de Calvià el 1932, editat per Lleonard Muntaner, que explica com setanta dones que collien oliva en aquest municipi convocaren una vaga que va durar una setmana per reclamar la igualtat salarial entre sexes.

Les relacions laborals, però també les relacions entre elles, la duresa de la feina, les cançons, i moltes anècdotes personals construeixen en el documental un retrat col·lectiu que permet conèixer millor la figura de la collidora d'oliva. La consellera de Territori Maria Antònia Garcías ha recordat que Les Collidores han estat reconegudes pel Consell de Mallorca amb la medalla d'Honor i gratitud 2021 "per la seva força, la seva generositat i tot el que han aportat a la conservació i el manteniment de la Serra de Tramuntana. Un territori que des de fa 11 anys és patrimoni de la humanitat, també per la feina de persones com elles".

Garcías també ha remarcat "la importància de no esborrar de la nostra memòria la seva història, ja que són un exemple del qual podem aprendre molt". En aquest sentit, ha assenyalat que a més d'aquest documental divulgatiu, s'està fent una feina de recollida de testimonis en els diferents municipis. També la consellera de Territori ha comentat que els actes organitzats pel Consell amb la col·laboració dels ajuntaments per agrair-les la seva feina, han estat plens d'emoció i d'alegria. "La majoria són dones de més de vuitanta anys. És la darrera generació i el que fa el Consell de Mallorca és un homenatge més que merescut".

La institució insular va iniciar una campanya de recerca de dones collidores al mes de juny d'enguany i ja s'han superat les 200 dones localitzades. També s'han fet actes d'homenatge amb l'entrega del diploma de la Medalla d'Honor i Gratitud a cada una d'elles. Els actes han tengut lloc als municipis de Campanet, Puigpunyent, Fornalutx, Bunyola, Sóller i Banyalbufar.

El dia 4 de novembre en el teatre Principal d'Inca a les 19.30 h. es podrà veure el documental Mirall de Terra, dirigit per Cris Monge i realitzat per la productora WhiteStudio. L'entrada és gratuïta. L'entrada és gratuïta. Les invitacions es poden aconseguir a través de la pàgina de Teatre Principal d'Inca i també es poden reservar al Departament de Territori al telèfon 971 21 98 89.