Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell lliura el Premis Artesania de Mallorca

El Consell lliura el Premis Artesania de Mallorca

(12/01/2023)

La convocatòria d’enguany, amb un pressupost de 32.000 euros, és la més alta que s'hi ha destinat fins ara

El Teatre de Llubí ha acollit avui el lliurament de la IX edició dels Premis Artesania de Mallorca  que enguany han incorporat una nova categoria que sota l’epígraf de ‘Tradició de Mallorca’ “pretén garantir la salvaguarda dels coneixements, materials, tècniques i productes de l'artesania tradicional de la nostra illa perquè es transmeti a generacions esdevenidores i es continuï practicant com a mitjà de subsistència i identitat cultural”. El guanyador d’aquesta primera edició ha estat Antonio Mas Ramis per la seva obra  “Eines per fer marjades”. El segon premi d’aquesta categoria ha estat per a Jordi Carlos Ribas Ros. (Adjuntam relació de la resta de premiats)

Durant el lliurament de Premis la presidenta del Consell, Catalina Cladera ha assegurat que "Volem contribuir en l’impuls a aquest sector econòmic, dinamitzar-lo i ajudar el miler d'artesans i artesanes de Mallorca a encarar els reptes, com són la digitalització, la innovació, la formació, la internacionalització i la difusió del Producte Artesà de Mallorca per contribuir a la diversificació" ha expressat la presidenta Cladera, qui ha reconegut la feina i esforç dels premiats i dels nous artesans i artesanes. "Sou garantia de la pervivència de tècniques tradicionals però també de la innovació i adaptació d’aquestes tècniques a l’estètica i funcionalitat dels temps actuals" ha dit.

En aquest sentit, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assenyalat que la feina ben feta dels artesans “contribueix a la construcció d'un model productiu més just, equilibrat, i sostenible”. Segons Alzamora, l’artesania “visibilitza les formes de consumir i produir que seran decisives en el futur” i són exemple d'una activitat productiva de proximitat que “contribueix a reforçar el teixit econòmic local i a dinamitzar la vida dels municipis”.

Noves cartes artesanes

Durant la gala també s’han lliurat 39 noves cartes d’artesà. Alzamora ha explicat que amb les cartes artesanes lliurades avui, el Consell de Mallorca haurà reconegut ja un total de 975 artesans i ha recordat que des de 2019 les ajudes del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament local del Consell de Mallorca ja han arribat a 256 artesans i 14 associacions que agrupen a aquest sector. En total 473.000 euros que han aprofitat per dinamitzar el sector. “Sou un sector clau i continuarem dedicant els nostres esforços a garantir el futur i la vostra projecció com a revulsiu econòmic i transformador”, ha dit.

El conseller Alzamora s’ha compromès a continuar fent costat als artesans i ha anunciat la posada en marxa d’una campanya publicitària animant a la compra del producte local. Una campanya de promoció del producte local on els artesans tendran un paper protagonista.  A més, ha anunciat la imminent aprovació del nou ROA (Reglament d’Oficis Artesans).

Relació de premiats

PREMI DISSENY I INNOVACIÓ ARTESANA

GUANYADOR PRIMER PREMI: Rafael Picornell Serra

Obra: Gandula Mallorquina

GUANYADORA SEGON PREMI: Anna Lena Kortman

Obra: Tamboret Krekovic

 PREMI DONA ARTESANA DE MALLORCA 2022

GUANYADORA: Maria Magdalena Beascoechea Gual

Obra: “Cosmos”

PREMI ARTESANIA SOSTENIBLE DE MALLORCA 2022

GUANYADORA: Alejandra Marcela Epifani

Obra: “Burbujas de un Atlas”

PREMI IMPULS 2022

GUANYADORA: Esperança Lliteras Soler

Obra: EASDIB, un edifici inspirador

PREMI ALIMENTACIÓ ARTESANA PRODUCTE FRESC

GUANYADOR: Rosa Maria Pons Ramis

Obra: Pan moreno...Sin gluten

PREMI ALIMENTACIÓ ARTESANA PRODUCTE DE LLARGA DURADA

GUANYADOR: Patricia Daniela Gonzalez Moreira

Obra: Christmas' Mallorca Artisan blend