Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Parc Natural de sa Dragonera incrementa el pressupost en un 35%

El Parc Natural de sa Dragonera incrementa el pressupost en un 35%

(28/02/2021)

La vicepresidenta Ribot considera que «el 2020 ha estat un any molt complicat, però hem pogut fer moltes actuacions interessants al parc, que a més, ha gaudit d'una pressió humana inusualment baixa»

L'Autoritat de Gestió del Parc, composta pel Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca i la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears es va reunir per fer balanç de les activitats dutes a terme durant 2020 i aprovar el Pla Anual d'Execució del Parc Natural de Sa Dragonera (format per l'illa de sa Dragonera i els illots des Pantaleu i sa Mitjana). El programa del parc pel 2021 compta amb un pressupost de 424.555 €, un 35 % més respecte a l'any anterior.

Enguany aconseguir la sostenibilitat de l'activitat humana segueix sent una prioritat i per aconseguir-ho està previst instal·lar un sistema autònom de depuració d'aigües fecals i un sistema de plaques fotovoltaiques que abastirà d'energia renovable i neta a totes les instal·lacions. Entre les prioritats bàsiques del programa d'execució també s'inclouen aspectes com la conservació i recuperació d'hàbitats, continuar les tasques de prevenció, control i erradicació d'espècies invasores.

Se seguiran impulsant tasques de recerca i desenvolupament de nous projectes d'investigació relacionats amb la biodiversitat, etnogràfics i culturals. A les èpoques de nidificació espècies sensibles (virot petit, falcons, etc.) se seguirà treballant amb les diferents administracions per coordinar el control i vigilància de les visites incontrolades a àrees sensibles.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha recalcat la necessitat de «seguir sumant esforços per la conservació del parc ara que just hem celebrat el 25è aniversari de la seva declaració com a parc» i ha recordat que «fites com l'ampliació de la reserva Marina ens animen a seguir treballant per la protecció d'aquest petit paradís».

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat molt positivament el pla anual i en relació amb l'any passat, ha destacat que «és de vital importància continuar amb projectes de conservació i protecció com el seguiment d'espècies com el falcó, els estudis sobre el virot petit i gros, inspecció de colònies de gavines o els estudis de papallones entre d'altres». Manchado ha destacat que «un dels principals problemes de conservació al parc ha estat l'alteració dels seus biòtops per les activitats humanes i sobretot de forma indirecta per la introducció d'espècies no autòctones».

Per la seva banda, Llorenç Mas, director general d’Espais Naturals i Biodiversitat ha indicat «estar satisfet de donar aquest impuls al Parc Natural. Sa Dragonera és una de les joies de Mallorca i un símbol de la lluita ecologista. El PAE 2021 és un document molt complert que aborda totes les problemàtiques que afecten aquest espai natural».

A la reunió d'avui també han assistit, Joan Ramon Villalonga, gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), així com Pilar Gómez, directora del Parc Natural de sa Dragonera, membres de l'Autoritat de Gestió del parc.

El Pla d’Execució Anual del Parc Natural de sa Dragonera també recull la necessitat de seguir potenciant la participació ciutadana com a element clau en la conscienciació dels valors biològics i culturals als espais naturals.

Memòria 2020 i Junta Assessora

La reunió d’avui també ha servit per fer balanç de les accions realitzades al parc durant el 2020. Entre totes les realitzades, a destacar l’aposta per estudis de flora i fauna i l’estreta col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) i la Fundació Save The Med.

En concret a la memòria anual es descriuen les tasques per la protecció i conservació de la fauna, conservació d'hàbitats, conservació de la flora, gestió agrícola i forestal o el control d'espècies al·lòctones. El text també destaca l’estreta col·laboració del Parc Natural amb entitats i amb l'Ajuntament d'Andratx, Conveni de col·laboració amb Recursos Hídrics de la Conselleria de Medi Ambient. Conveni de col·laboració amb l'associació Save The Med Foundation.

El Parc Natural de sa Dragonera disposa d’un òrgan assessor per una millor gestió del Parc: la Junta Assessora. En la junta participen representants del Consell de Mallorca, Govern, Ajuntament d'Andratx, Delegació del Govern, entitats ecologistes, pescadors, professionals, federació subaquàtica, UIB i un expert en temes de conservació. Es convocarà la Junta Assessora en els pròxims mesos per ser informada de la memòria 2020 i totes les noves iniciatives i projectes recollits en el nou Pla d’Execució Anual 2021.