Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Ple del Consell de Mallorca aprova els nous estatuts del CBAT, que destinarà 19,8 milions d’euros a la sostenibilitat turística dels municipis

El Ple del Consell de Mallorca aprova els nous estatuts del CBAT, que destinarà 19,8 milions d’euros a la sostenibilitat turística dels municipis

(25/02/2022)

La institució insular assumirà la gestió del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics el pròxim 1 d’abril, amb la qual cosa ja tendrà totes les competències en turisme

El Ple del Consell de Mallorca, en sessió extraordinària, ha aprovat la modificació dels estatuts del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT), que el Govern transferirà a la institució insular el dia 1 d’abril de 2022. Amb aquesta assumpció, el Consell ja tendrà totes les competències en turisme.

L’acord aprovat avui afecta principalment l’organigrama del CBAT, que té entre les seves funcions l’assessorament i la gestió de noves autoritzacions d'allotjaments turístics i de les places turístiques. Amb el traspàs al Consell, es canvia la composició a la Junta Rectora, ja que estarà formada per majoria per representants de la institució insular.

Així, la presidència de la Junta Rectora estarà en mans del conseller executiu del Departament de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, i la vicepresidència del director insular de Transició i Ordenació Turística, Joan Gaspar Vallori. 

Els set vocals en representació de les institucions públiques, amb veu i vot, es repartiran entre quatre representants del Departament de Transició, Turisme i Esports; un del Departament d’Hisenda i Funció Pública; un del Departament de Territori; i un de la Conselleria del Govern balear competent en matèria de Turisme. 
També formen part d’aquest òrgan representants del sector privat de Mallorca: dos de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), un de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH) i un d’HABTUR; així com un de cada sindicat, UGT i CCOO.

Fons del CBAT

Els ingressos obtinguts amb la gestió de les places turístiques i que conformen el fons del CBAT es destinen a la realització d’actuacions a Mallorca a favor de la millora de la destinació turística, una vegada cobertes les despeses de gestió ordinària i de funcionament. 

El traspàs del CBAT inclou també 19,8 milions d’euros que el Consell destinarà a una convocatòria d’ajudes per als ajuntaments i per a gestionar el seu funcionament. Aquestes subvencions estaran destinades a projectes que encaixin en els eixos de l’economia circular i que contribueixin a la millora de l’accessibilitat turística.

Traspàs de competències complet

L’any 2019 el Consell va assumir les competències de promoció turística de l’illa de Mallorca, que fins llavors estaven en mans del Govern balear.

Després de l’acord pactat el 2021, l’1 de gener d’enguany es van transferir les competències d’ordenació turística del Govern balear al Consell de Mallorca, que afecten a la planificació sectorial turística a l’illa, la potestat reglamentària, el foment de l’activitat turística i la fixació de polítiques comunes amb la resta de consells. 

La darrera passa pendent perquè el Consell hagi adquirit totes les competències en turisme serà l’assumpció del CBAT el pròxim mes d’abril.