Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El projecte «Tanca el cercle» del Consell de Mallorca rep el suport de la CAEB

El projecte «Tanca el cercle» del Consell de Mallorca rep el suport de la CAEB

(12/07/2022)

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha signat l’adhesió al manifest «Tanca el cercle» de construcció de plantes de compostatge

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, s’han reunit avui amb Carmen Planas, presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), per presentar-li el projecte «Tanca el cercle», al qual s’ha adherit signant el manifest.

Per afrontar la contradicció que suposa disposar de grans quantitats de matèria orgànica que no s’usa per generar un compost que necessitam, el Consell de Mallorca presenta «Tanca el cercle». Aquest projecte suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota la matèria produïda a l’illa. I s’hi podrà generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic.

La primera planta de compostatge serà la de Llucmajor, un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. Per tant, és una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys.

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà competitivitat i resiliència. El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte, per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha explicat que «el sector empresarial de Mallorca ha expressat el seu compromís amb la transició a la circularitat econòmica i ja hi ha en marxa iniciatives liderades per l’empresariat illenc, per això volem avançar plegats en un objectiu que ens beneficia a totes i tots. Amb l’adhesió de CAEB al projecte Tanca el cercle el que feim és que el compromís amb la sostenibilitat i també la competitivitat empresarial sigui major i més potent, i sumar aliats importantíssims a un projecte estratègic per Mallorca».

Sobre la reunió d’avui i el projecte de construcció de plantes de tractament de matèria orgànica, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «'Tanca el cercle' és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. És molt important comptar amb el suport de tot el teixit econòmic amb el gran repte de l’orgànica a Mallorca i aconseguir tancar el cercle».

Per part seva, Carmen Planas, presidenta de la CAEB, ha valorat positivament la reunió i el projecte «Tanca el cercle», i ha explicat que «des de la CAEB hem fet una aposta decidida per l'economia circular i la innovació, així que tot projecte com aquest de "Tanca el cercle" que faci de les nostres illes una comunitat autònoma més sostenible mediambientalment comptarà amb tot el suport del sector empresarial balear».

Els quatre eixos clau del manifest «Tanca el cercle» són:

  1. Fer més fort el sector primari mallorquí, augmentar-ne la resiliència i disminuir la dependència que té de les importacions, gràcies a l’oferta de compost a preu públic.
  2. Reduir les emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
  3. Abaratir els costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, ja que avui tota la matèria orgànica s’ha de dur fins a Son Reus, i reduir també les emissions associades a aquests trajectes.
  4. Tancar el cercle de la matèria orgànica a Mallorca, deixar d’incinerar aquest tipus de matèria i augmentar la nostra sobirania alimentària.

Amb la signatura d’avui de la CAEB, el manifest «Tanca el cercle» suma un total de devuit mostres de suport de diverses entitats i associacions: Federació Patronal d’Empresaris de Comerç de les Balears (AFEDECO), Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO), Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Unió de Pagesos de Mallorca, Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Amics de la Terra, Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA), Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA), Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, Agromart Balear, Terranostra, Mercat Social, Federació de Mercats Permanents de Mallorca, Som Pagesos (Agroilla, AgroMallorca, Terracor i Es Merca), Fundació Deixalles i Rezero.