Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El projecte 'Tanca el cercle' del Consell de Mallorca rep el compromís de Som Pagesos

El projecte 'Tanca el cercle' del Consell de Mallorca rep el compromís de Som Pagesos

(19/05/2022)

L’objectiu és treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, s’ha reunit avui amb Toni Monjo, director i gerent de Som Pagesos, per exposar-li els eixos principals del projecte 'Tanca el cercle', un pla estratègic per abaratir la cistella dels productes locals de Mallorca, apostar per la sobirania alimentària i potenciar el consum de productes quilòmetre zero. Som Pagesos de Mallorca està integrada per quatre empreses de l’illa: Agroilla, Agromallorca, Terracor i Es Merca.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca continua fent la roda de presentació del projecte 'Tanca el cercle' a tots els sectors que hi estan implicats. Aquest projecte preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx. Valorat en prop de 200 milions d’euros, 'Tanca el cercle' té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i es presentarà als fons europeus Next Generation.

Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà en competitivitat i resiliència. El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l'únic que podem tancar a Mallorca.

Un dels objectius que persegueix el projecte 'Tanca el cercle' és el de treballar per abaratir la cistella de la compra dels productes locals i aconseguir la sobirania alimentària del sector agrícola. Aquesta fita es podria assolir amb productes sostenibles, locals o de proximitat, de petites empreses productores.

El director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb l’objectiu de tancar el cercle de la matèria orgànica que generam a Mallorca, el compost nou que produirem contribuirà a donar una empenta importantíssima al sector primari. 'Tanca el cercle' és una passa endavant imprescindible cap a la sostenibilitat de la nostra societat i una mesura important per lluitar contra l’emergència climàtica. Hem de reduir les emissions i deixar de dependre d’importacions cada vegada més cares».

Amb relació al projecte 'Tanca el cercle', per la seva banda, Toni Monjo, com a director i gerent de Som Pagesos ha destacat que «reafirmam el nostre compromís amb la línia de donar suport al sector primari de Mallorca i trobar reducció de costos i reduir les emissions de CO₂. Hi hem de ser i donar el suport que faci falta».

«Som Pagesos, va néixer per dinamitzar i reforçar el producte local de fruita i verdura mallorquina, per tant, el projecte 'Tanca el cercle' encaixa perfectament amb la ideologia, el pla estratègic i els objectius de Som Pagesos», ha explicat Monjo.

Planta de compostatge de Llucmajor

El Ple del Consell de Mallorca va declarar d’interès general l’obra pública de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor. D’aquesta manera, la Direcció Insular de Residus pot executar la construcció d’infraestructures de gestió i tractament de residus de Mallorca i escurçar a dos anys el termini per posar en marxa la planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.