Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Teatre Principal estrena la 33 Temporada d’Òpera amb Don Giovanni, de Mozart

El Teatre Principal estrena la 33 Temporada d’Òpera amb Don Giovanni, de Mozart

(28/02/2019)

Paco Azorín proposa una visió contemporània del clàssic en una nova producció on Cristóbal Soler n’és el director musical

El Teatre Principal ha presentat aquest dimecres Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, la peça amb la qual s’estrenarà el proper 6 de març la 33 Temporada d’Òpera i Dansa.


Don Giovanni és una nova producció del Teatre Principal de Palma amb la direcció d’escena de Paco Azorín i la direcció musical de Cristóbal Soler. Ambdós dirigeixen un equip de solistes format per Nicola Ulivieri (Don Giovanni), Ugo Guagliardo (Leporello), María José Moreno (Donna Anna), Ainhoa Arteta (Donna Elvira), Susana Cordón (Zerlina), Tomeu Bibiloni (Masetto) i Simon Lim (Commendatore). L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, l’Acadèmia Simfònica i el Cor del Teatre Principal, sota la direcció de Pere Víctor Rado, completen l’equip artístic sobre l’escenari, on també hi seran presents 12 actors i actrius mallorquins.


Don Giovanni, que  no es representava al Teatre Principal des de l’any 2000, és el segon títol de la trilogia que el geni salzburgès va signar en col·laboració amb Lorenzo da Ponte, autor també dels llibrets de Le nozze di   Fígaro i Così fa tutte, programades en les dues últimes temporades del Teatre Principal.


Ampliar repertori


Francesc Miralles, conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, ha explicat que durant aquests darrers anys, la voluntat del Teatre Principal ha estat la d’ampliar el repertori, recuperar el patrimoni operístic balear i afavorir la participació d’artistes locals que, com en el cas de Don Giovanni, han pogut interactuar amb artistes de talla internacional.


Per la seva banda, Carlos Forteza, director del Teatre Principal ha assegurat que s’ha intentat consolidar la temporada d’òpera al Principal també amb l’ampliació dels títols i amb una aposta per la posada en escena, on tant la part musical com l’artística són de cabdal importància. “Paco Azorín i el seu equip fugen del fet fàcil per detectar les necessitats del present i alimentar-les amb propostes que estimulen i desafien també a l’espectador”, ha declarat Forteza. El director del Teatre Principal ha insistit en la necessitat de “vèncer la comoditat de la repetició i apostar per transformar la lírica en teatre en el sentit més ample i profund de la paraula”  i ha apostat per un “equilibri entre l’entreteniment i el desafiament intel·lectual, allunyar-se d’allò lleuger i immediat, el que sempre obliga al públic a assumir un risc”.


El director d’escena, Paco Azorín, ha volgut reivindicar la figura de Don Giovanni que “ha estat condemnat per la tradició judeocristiana com un llibertí”. Azorín ha convidat als espectadors a “redescobrir-lo” i a posar l’accent en els límits d’aquesta llibertat que el personatge de Don Giovanni planteja.


Pel que fa a la producció, Azorín ha assenyalat la gran diferència entre un espectacle que “produeix” d’un que “reprodueix” amb tot el que suposa això de creació de primeres sinèrgies i complicitats dins l’equip. “Estam a una setmana de l’estrena i no sé què en sortirà. Serà nin, serà nina, serà animal, salvatge i fera”, ha assegurat Paco Azorín.


Reivindicar l’òpera


La soprano Ainhoa Arteta ha expressat la seva satisfacció per encarnar un personatge com el de Donna Elvira, una dona embogida pel seu amor a Don Giovanni i per un trastorn psicòtic que l’emmalalteix.  Arteta també ha volgut reivindicar l’òpera feta a l’Estat Espanyol i ha assegurat “estar cansada de demanar permís i perdó”, ja que ja dit que “aquí es fan òperes de gran qualitat i de gran nivell”.


A la roda de premsa també han intervingut el director musical, Cristóbal Soler, que ha destacat la intrínseca contemporaneïtat d’aquesta òpera, així com altres solistes del repertori com Nicola Ulivieri, que encarna a Don Giovanni, Susana Cordón, Simon Lim, María José Merino i el baríton mallorquí, Tomeu Bibilioni.


Cal destacar, també, que el proper dissabte 2 de març, a les 20 hores, tindrà lloc al Caixaforum un Encontre amb l’equip artístic, on el  públic podrà conèixer de primera mà tots els secrets d’aquest títol i d’aquest producció en concret amb la presència dels directors Paco Azorín i Cristóbal Soler i part del repartiment.

¿¿¿¿¿¿¿