Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els mallorquins i mallorquines cada vegada més conscienciats amb el reciclatge de vidre

Els mallorquins i mallorquines cada vegada més conscienciats amb el reciclatge de vidre

(24/02/2023)

Aurora Ribot: «és prioritari continuar treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real»

Les xifres de la recollida d’envasos de vidre de 2022 superen les dades anteriors a la pandèmia. En total, el 2022 es van recollir 31.784,64 tones de residus d’envasos de vidre, la qual cosa suposa un augment del 22,2 % en comparació al 2021, on el total de tones fou de 25.998,98 tones. Si analitzam el percentatge de recollida selectiva, la fracció d’envasos de vidre ha augmentat un 5 % comparat amb l’any anterior.

El total de tones de residus del 2022 ha augmentat un 10,55 % (617.589,25), si el comparam amb el 2021 (558.644,11). Aquesta pujada considerable es podria explicar per l’impacte de l’arribada de turistes a Mallorca. Les dades de recollida d’envasos de vidre mostren com de juny a setembre hi ha una pujada considerable respecte la resta de l’any. En concret, l’agost de 2022 és quan més tones d’envasos de vidre es varen recollir: 4034,565.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha valorat aquestes dades del reciclatge de vidre a Mallorca i ha insistit que, per al Departament, «és prioritari continuar treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real, per protegir els nostres ecosistemes i la biodiversitat».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha destacat que «les dades d’augment de la recollida de vidre són molt positives, però cal recordar que el millor residu serà sempre aquell que no es produeix i que en aquest sentit hem de continuar reduint el consum de qualsevol classe d’envàs, apostant per la reutilització».

Beneficis ambientals  

El reciclatge de vidre és el millor exemple de model d’economia circular i una passa més cap a l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En concret, durant l’any passat, gràcies al reciclatge de vidre, a Mallorca es va aconseguir:

  • Evitar l’emissió de 13.050 tones de CO₂ a l’atmosfera, equivalent a retirar més de 6.000 cotxes en circulació durant un any.
  • Evitar l’extracció de 27.000 tones de matèries primeres (arena, pedra calcària, etc.), que equivalen a quasi tres vegades el pes de la torre Eiffel.
  • Estalviar 16.070 MWh d’energia, que equivalen a dos mesos de consum energètic de tots els hospitals de les Balears.

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100 % i s’utilitza per fabricar envasos nous, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre, evitam que els abocadors creixin.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. Emprar vidre reciclat en la fabricació d’envasos nous evita l’extracció de matèries primeres de la natura, l’erosió dels sòls i la desforestació de l’entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Més informació sobre la gestió de residus: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus