Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els tècnics del Consell recomanen netejar i traslladar els fons documentals de l’arxiu històric de Llucmajor per evitar-ne el deteriorament progressiu

Els tècnics del Consell recomanen netejar i traslladar els fons documentals de l’arxiu històric de Llucmajor per evitar-ne el deteriorament progressiu

(25/08/2015)

Des de la Direcció Insular de Cultura s’estudia com posar a disposició dels ajuntaments personal format perquè col·laborin en tasques de gestió i manteniment dels arxius municipals.

Un tècnic i una restauradora en matèria d’arxius del Departament de Cultura del Consell s’han traslladat avui matí a l’Ajuntament de Llucmajor per analitzar la situació actual dels fons documentals que formen part de l’arxiu municipal. En la visita, que s’ha centrat en l’arxiu històric ubicat en el tercer pis de l’edifici de l’Ajuntament, els tècnics del Consell han pogut comprovar que acumulen pols i trossos de guix del sòtil, alguns estan afectats per corc i d’altres mostren senyals d’humitat.

Per tant, recomanen, en primer lloc, la neteja dels documents, col·locar-los en capces de conservació i traslladar-los a un lloc adient pel que fa a la humitat i la climatització. Una vegada acabades aquestes actuacions, el pas següent seria analitzar quin procés de conservació s’ha de seguir i cal elaborar un inventari d’aquest fons documental històric. Els tècnics del Consell s’han mostrat oberts a assessorar els responsables del consistori de com s’han de dur a terme totes aquestes tasques.

En aquest sentit, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, ha anunciat que el Departament estudia posar en marxa un projecte ―per al qual voldria comptar amb la col·laboració de la UIB i del SOIB― per formar especialistes en la matèria  ―estudiants que estiguin acabant la carrera o gent que tengui estudis en aquest àmbit― «per crear un grup de professionals que podríem oferir als ajuntaments perquè estudiassin els arxius municipals i en fessin una radiografia. Hem de tenir en compte que hi ha arxius que tenen professionals i tècnics al capdavant, però n’hi ha molts altres que no. La nostra intenció és fer un estudi de com estan aquests arxius, quines necessitats presenten i, a partir d’aquí, veure com podem ajudar els ajuntaments, perquè no tots necessiten el mateix».