Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

A Mallorca s’han reciclat 28 kg d’envasos de vidre per persona

A Mallorca s’han reciclat 28 kg d’envasos de vidre per persona

(27/05/2022)

Aurora Ribot: «és prioritari continuar treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real»

Després d’haver superat l’etapa de les restriccions al turisme i al sector de l’hoteleria derivades de la crisi sanitària i econòmica dels darrers dos anys, els resultats de la recollida selectiva d’envasos de vidre del 2021 detallen que cada mallorquí i mallorquina va dipositar al contenidor prop de 97 d’envasos de vidre.

En aquest sentit, les xifres de la recollida d’envasos de vidre s’acosta a les dades anteriors a la pandèmia. En total, el 2021 es varen recollir 25.998,98 tones de residus d’envasos de vidre, la qual cosa suposa una aportació de 28,3 kg per habitant. En comparació amb el 2020, l’increment és del 26 %.

Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca, ha valorat aquestes dades del reciclatge de vidre a Mallorca i ha insistit que, per al Departament, «és prioritari continuar treballant per abordar l’emergència climàtica i la transició cap a una economia circular real per protegir els nostres ecosistemes i la biodiversitat».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «les dades d’augment de la recollida de vidre són molt positives, però cal recordar que el millor residu serà sempre aquell que no es produeix i que, en aquest sentit, hem de continuar reduint el consum de qualsevol classe d’envàs».

Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de gestionar el reciclatge dels residus d’envasos de vidre dipositats als contenidors de tot Espanya, explica que l’estudi demostra el compromís del poble mallorquí amb el reciclatge d’envasos de vidre.

De mitjana, a Mallorca hi ha un contenidor de vidre per cada 223 habitants. El total de contenidors és de 4.086, xifra que representa un increment de 100 contenidors respecte del 2020.

Beneficis ambientals  

El reciclatge de vidre és el millor exemple de model d’economia circular i una passa més cap a l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En concret, l’any passat, gràcies al reciclatge de vidre, a Mallorca es va aconseguir:

•    Evitar l’emissió de 13.050 tones de CO₂ a l’atmosfera, que equival a retirar més de 6.000 cotxes en circulació durant un any.
•    Evitar l’extracció de 27.000 tones de matèries primeres (arena, pedra calcària, etc.), que equivalen a quasi tres vegades el pes de la torre Eiffel.
•    Estalviar 16.070 MWh d’energia, que equivalen a dos mesos de consum energètic de tots els hospitals de les Balears.

El vidre que es diposita als contenidors es recicla al 100 % i s’utilitza per fabricar envasos nous, de forma indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre, evitam que els abocadors creixin.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. Emprar vidre reciclat en la fabricació d’envasos nous evita l’extracció de matèries primeres de la natura, l’erosió dels sòls i la desforestació de l’entorn. A més, es minimitza l’emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s’estalvia energia.

Més informació sobre la gestió de residus: https://web.conselldemallorca.cat/gestio-de-residus