Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Finalitzada la restauració del retaule de Ramon Llull a la parròquia de Sant Miquel de Palma, finançada pel Consell

Finalitzada la restauració del retaule de Ramon Llull a la parròquia de Sant Miquel de Palma, finançada pel Consell

(25/11/2015)

Després de tres mesos de feina per part de l’equip tècnic del Taller de Restauració del Bisbat, el retaule, de finals del segle XVII, ha recuperat la tonalitat cromàtica i els volums més evidents. La intervenció ha estat subvencionada pel Departament de Patrimoni del Consell, a través de la comissió mixta que té la institució amb el Bisbat de Mallorca per preservar i conservar el patrimoni històric. El projecte coincideix amb la inauguració de l’Any Ramon Llull, amb motiu del 700 aniversari de la mort del beat.

La capella de Ramon Llull a la parròquia de Sant Miquel de Palma acull, després de tres mesos de feina, el retaule restaurat que narra en pintura sobre tela diferents escenes biogràfiques del beat. Destaca, d’entre totes, la pintura central de la predel·la, on es persenta l’enterrament multitudinari de Ramon Llull a Palma.

Les tasques de restauració, dutes a terme per l’equip tècnic del Taller de Restauració del Bisbat de Mallorca, han hagut d’eliminar l’enfosquiment de l’obra, fruit de la il·luminació antiga amb ciris o encensers; fer front a les alteracions causades per les instal·lacions lumíniques modernes que afegeixen cablejat i altres elements elèctrics, com també als efectes de neteges poc adients, que havien desgastat la metal·lització i la policromia, segons ha explicat Antònia Reig, directora del Taller de Restauració. S’han reintegrat els volums més evidents i s’ha recuperat la tonalitat cromàtica amb la retirada de les capes superficials formades per fums i vernissos oxidats.

La intervenció ha seguit els criteris de restauració actuals, amb la intenció de recuperar la unitat de l’obra sense alterar-ne l’estructura material i respectant-ne l’autenticitat. Els tècnics del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca —que n’ha subvencionat el projecte- han fet un seguiment periòdic de les obres. La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha inisistit en la «necessitat de donar a conèixer les diferents línies de feina que tenim des del Consell pel que fa al patrimoni i les relacions que mantenim amb diferents institucions, en aquest cas el Bisbat. Darrera aquestes inauguracions hi ha moltíssimes hores de feina i és important que la gent ho pugui valorar. Hem de posar en valor el patrimoni de la nostra illa».

Per la seva banda, mossèn Nadal Bernat, provicari general de la Diòcesi, ha destacat «l’esforç de col·laboració de molta gent per fer realitat un projecte promogut per la comissió mixta entre Consell i Bisbat. Es demostra que quan hi ha ganes de diàleg i de fer feina conjunta, es poden fer moltes coses a favor del patrimoni i de la ciutadania». La restauració del retaule coincideix amb l’inici de l’Any Ramon Llull, en el 700 aniversari de la mort del beat.