Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Fiorenza Cedolins, Josep Bros i Lee Poulis, cartell de luxe per a la nova estrena de la XXIX Temporada d'Òpera del Teatre Principal, 'Eugene Onegin', de Txaikovski

Fiorenza Cedolins, Josep Bros i Lee Poulis, cartell de luxe per a la nova estrena de la XXIX Temporada d'Òpera del Teatre Principal, 'Eugene Onegin', de Txaikovski

(06/05/2015)

L'obra es representarà a Mallorca per primera vegada i s'estrenarà el proper diumenge, a les 18 hores, sota la direcció musical de José María Moreno i amb l'acompanyament de l'Orquestra Simfònica i el Cor del Teatre Principal

L'òpera 'Eugene Onegin', que el gran Txaikovski va acabar de composar el gener de 1878, s’estrenarà a Palma el proper diumenge 10 de maig, a les 18 hores, dintre de la XXIX Temporada d’Òpera del Teatre Principal. 

Amb l'acompanyament de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i el Cor del Teatre Principal, la representació compta amb la participació de solistes de talla mundial, com ara Josep Bros, Lee Poulis o Fiorenza Cedolins, a més de María Luisa Corbacho, Cristina Faus, Amelia Sierra, Stefano Palatchi, Antoni Aragón, Josep Miquel Ribot i Joan Miquel Muñoz. José María Moreno és el director musical i Alfonso Romero, el director d’escena.

Es dóna la circumstància que no només és la primera vegada que es representa aquesta obra a Mallorca, sinó que, amb la única excepció d'Stefano Palatchi, també és la primera oportunitat que tendran els intèrprets esmentats de prendre part en aquesta òpera en tres actes, basada en la novel·la homònima en vers d’Aleksandr Pushkin. Els texts del llibret varen ser escrits per Modest Txaikovski, germà del compositor, i Konstantin Shilovski. Va ser estrenada a Moscou el 1879.

'Eugene Onegin' és una producció del Teatre Principal de Palma, que ha comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de l’Òpera del Coliseu de Porto. Per aquest motiu, aquesta producció operística es va estrenar a la ciutat portuguesa fa tres setmanes, on va rebre l’aplaudiment del públic i de la crítica.

Durant la presentació de l’òpera, José María Moreno, que ha estat acompanyat de la directora gerent del Teatre Principal, Margalida Moner, el gerent de l'Orquestra Simfònica, Marcelino Minaya, i la resta de l’equip artístic, ha destacat que “és una obra molt complexa, sobretot per la llengua, la russa; per això, el Cor ha hagut de destinar el doble d'esforç del que és habitual a preparar aquesta òpera”. A més, els coristes, així com els solistes, han rebut assessorament sobre la pronunciació per part d’una professora de rus.

Moreno també ha destacat "els moments absolutament meravellosos que conté aquesta òpera, especialment pel que fa als solistes i l’orquestra, sense deixar de banda els processos tècnicament difícils, circumstància que exigeix una qualitat de primer nivell a tots els artistes que intervenen, per petit que sigui el seu paper". La música de Txaikovski acull molt del folklore rus, i, en aquest sentit, en el cas d'aquesta creació s’hi poden trobar poloneses, mazurques, i peces tradicionals eslaves.

Alfonso Romero, director d’escena, ha fet incís en "la poesia i el romanticisme que emergeixen tant dels textos com de la música, i que hem volgut traslladar a l’escenari, als moviments d’escena i a la il·luminació”. L’escenografia, dissenyada per Miguel Massip, i bona part de la trama, giren al voltant d'un arbre, del qual pengen, com ha explicat Romero, "cartes i poemes, més de mil, que han fet tornar bojos els tècnics d’escenari". 

Per un altre costat, tots els solistes han coincidit en remarcar el gran repte que suposa interpretar 'Eugene Onegin'. Fiorenza Cedolins, que després d’aquesta òpera actuarà a l’Scala de Milà, on interpretarà 'I pagliacci', ha afirmat que el seu paper, Tatiana, és un dels personatges que sempre havia somniat interpretar. En la seva opinió, "resulta molt difícil que un teatre es decideixi a fer una producció com aquesta, i per això vull felicitar el Teatre Principal de Palma per la seva valentia a l’hora d’afrontar aquest repte”.

El tenor català Josep Bros, que interpreta el personatge de Lenski, també ha reconegut que la possibilitat d'intervenir a 'Eugene Onegin' és "una oportunitat que feia temps que esperava”.

A més de l’estrena del diumenge 10 de maig, 'Eugene Onegin' també es representarà els dies 13 (20 hores), 15 (20 hores) i 17 de maig (18 hores). El preu de les entrades, que es venen a molt bon ritme, oscil·la entre els 8 i els 60 euros.