Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'espectacle <i> El tocadiscos de Joan Fuster </i> tanca l'any dedicat a l'escriptor valencià

L'espectacle El tocadiscos de Joan Fuster tanca l'any dedicat a l'escriptor valencià

(26/01/2023)

La cita musical tendrà lloc al Teatre Principal de Palma el pròxim diumenge, 29 de gener

El Teatre Principal de Palma acollirà el diumenge 29 de gener l'espectacle El tocadiscos de Joan Fuster, un musical escrit pel cantautor valencià Pau Alabajos a partir d'una selecció de textos de l'escriptor valencià sobre el moviment cultural de la Nova Cançó. Aquest espectacle tanca els actes dedicats a l'Any Fuster, que durant el 2022 s'han celebrat per recordar els 100 anys del naixement del poeta i assagista nat a Sueca. Al mateix temps, però, obri les actuacions del Festival Barnasants, que enguany arriba a Mallorca en la seva cinquena edició.

En aquests termes s'hi ha referit la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, Bel Busquets, que ha declarat que "aquest espectacle significa un inici, però també un final. És un inici del festival Barnasants a Mallorca. Però també és un final dels actes de l'any Joan Fuster que hem celebrat enguany. Des del Consell de Mallorca hi hem participat organitzant activitats des de la xarxa de biblioteques, des de la Fundació Mallorca Literària i també acollint la Setmana del Llibre en català, que va dedicar aquesta darrera edició a Fuster. Ara, però, volíem tenir un espectacle al Teatre Principal de Palma centrat en l'escriptor valencià, que sempre va tenir els Països Catalans al seu pensament".

El tocadiscos de Joan Fuster, produït i estrenat en el Barnasants 2022, és un espectacle teatral farcit de música en viu. A partir d'una selecció de textos fusterians que reflexionen sobre el moviment cultural de la Nova Cançó, es construeix sobre l'escenari un trencaclosques de pensaments, aforismes i dissertacions que serveixen com a base per a una entrevista fictícia -una tertúlia teatralitzada- protagonitzada per l'assagista de Sueca i una jove periodista amb qui dialoga sobre el paper que van jugar els Setze jutges en la lluita antifranquista. Així com sobre la importància de la Nova Cançó durant la transició democràtica i sobre altres qüestions socials, polítiques i culturals que afecten la nostra història recent.

Les cançons de Raimon, Lluís Llach, Maria de Mar Bonet, Ovidi Montllor o Al Tall, al·ludides durant l'entrevista, conformen la banda sonora de l'espectacle. El cantautor Pau Alabajos interpreta en directe alguns dels himnes més simbòlics dels anys seixanta i setanta, i ret homenatge a Joan Fuster en el centenari del seu naixement.

Aquest espectacle té la particularitat que compta amb artistes locals en cada territori on es representa. En el cas del Teatre Principal de Palma, Marcel Pich i Clara Fiol posaran la nota mallorquina versionant algunes de les cançons que s'interpreten durant la funció.

A més d'El tocadiscos de Joan Fuster, el Barnasants comptarà amb fins a 10 artistes més que presentaran nous discos o espectacles a les Balears. Entre els quals, cal destacar el llegendari cantautor valencià Paco Ibáñez, que actuarà el 4 de febrer a Formentera. També es podrà escoltar els mallorquins Tomeu Penya (5 de febrer, Auditori de Porreres) i Joana Gomila (19 de març, Teatre de Manacor); i els catalans Cesk Freixas (17 de març, Casa des Poble, Esporles) i Xavi Vidal (25 de març, Sa Congregació de sa Pobla); l'alguerès Davide Casu (15 d'abril, Esporles); les formenterenques Mireia (11 de març, sa Pobla) i Paz Aguado (18 de març, Sa Congregació de sa Pobla); el menorquí Guiem Soldevila (28 d'abril, Sa Congregació de sa Pobla); i el trio mallorquí i formenterenc Imaràntia (16 d'abril, Bunyola), qui presentaran nous treballs en aquesta cinquena edició.